Hurá Televize

Nekomerční kanál určený především pro seniory.

Piktogram (1) | Hurá na Výlet

Podívejte se na záznamy z programů v rámci Hurá proStor!

10. 11. 2021 Povídání o výletech 2021 s naší průvodkyní Luckou

tento pořad bude natočen do záznamu. Po skončení jej naleznete na našem youtube kanálu, či níže v archivu 🙂

— spustíte kliknutím na šipku v kolečku —
(připraveno k přehrání bude v den vysílání)

do vysílání zbývá:

Plánovaný program 27.8.2021

8:00 – Záznam z kulturní akce v Letním kině s kapelou Max-Mini

8:20 – Fotografie z výletu Kunštát, Rudka 6.8. 2021

8:33 – Fotografie z výletu Podorlický skanzen Krňovice 14.8.2021

8:38 – Fotografie z výletu Ratibořice 15.8.2021

Co si připravit na vysílání?

Co si připravit na tento díl

Hmyzí domky

  • krabici z kartonu 2 ks stejných rozměrů
  • řezák na papír
  • kus pletiva v rozměrech jedné z krabic
  • štípačky na pletivo
  • tavnou pistoli
  • fixy

výplň do domku

      • šišky
      • oříšky /skořápky
      • sláma/seno
      • bambus
      • větve

Co si připravit

Zapečené jáhly s kysaným zelím, batáty a balkánským sýrem
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. V hrnci si orestujeme na oleji červenou cibuli pokrájenou na půlměsíčky a pokrájené batáty, lehce zasolíme, přikryjeme pokličkou, necháme dojít do změknutí. Do směsi, kterou budeme zapékat si ještě pokrájíme kysané zelí a na kostičky sýr balkánského typu. Uvařené jáhly smícháme s ostatními ingrediencemi, přidáme nahrubo nasekané mandle. Rozvrstvíme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů C asi 30 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2, 5 hrníčku vody
1 větší červenou cibuli
1 větší batát
2 hrníčky kasaného zelí
plátek balkánského sýru, hrst mandlí
olej, sůl

Zeleninová polévka s brokolicí a zavářkou z jahel
Připravíme si zeleninový vývar /košťály z brokolice/, poté přidáme ostatní zeleninu a brambory, dochutíme kořením, necháme uvařit do poloměkka, zavaříme řádně propláchnuté a spařené jáhly asi 15 minut, nakonec přidáme růžičky brokolice a krátce povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
½ l vody
1 ks brokolice
2 ks větší brambory
1 ks mrkve
2 LŽ jahel
Sůl, pepř, kmín

Jáhlový nákyp se švestkami
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody nebo mléka. Uvařené a vychladlé jáhly smícháme s ovocem, přidáme cukr, žloutky a vyšlehaný sníh. Zapečeme v menší vymazané a vysypané zapékací nádobě v rozehřáté troubě na 180 stupňů C asi 25 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2,5 hrníčku vody nebo mléka
2 hrníčky kompotovaného ovoce
2 vejce
Cukr, máslo a mouka na vymazání plechu

Jáhlové kuličky jako dezert
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. Na tyto kuličky můžeme přidat k vaření i ovocnou šťávu nebo džus – jáhly budou mít lepší chuť. Z uvařených a zchladlých jahel si vytvoříme těsto na kuličky.
Kakaové kuličky – do jahel přidáme cukr nebo med, kakao, strouhaný kokos, umleté ořechy nebo mandle, hotové kuličky ještě obalíme v ořeších nebo kokosu aby byly hezké.
Světlé kuličky – nedáme kakao, můžeme přidat na kousky pokrájené sušené ovoce, kdyby bylo těsto příliš sypké, můžeme posypat pohankovým nápojem. Obalíme v kokosu.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /voda + šťáva nebo džus/
Sůl, cukr. Kakao, kokos, mandle, ořechy, sušené ovoce, pohankový nápoj

Jáhlová kaše
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 3 hrnky tekutiny / můžeme přidat ovocnou šťávu pro lepší chuť /. Kaši podáváme například s zakysanou smetanou a ovocem. Můžeme dozdobit čokoládou nebo medem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /mléko nebo voda + šťáva nebo džus/

Odvysílané pořady

Archiv vysílání

27.10. 2021  |  Nadace Krása pomoci

10.11. 2021  |  Povídání o výletech s průvodkyní Luckou Venclákovou

20.10. 2021  |  Dušičkové věnce

 

6.10. 2021 | Květa Růžičková a vzpomínky z rozhovorů se slavnými osobnostmi

Archiv vysílání 27.8. 2021 | prázdninové vysílání

  Sestřih z kulturních akcí a výletů srpen 2021

Archiv vysílání 30.7. 2021 | prázdninové vysílání

  Sestřih z kulturních akcí a výletů červen a červenec 2021

Archiv vysílání 25.6. 2021 | díl sedmnáctý

Hmyzí domky

  • krabici z kartonu 2 ks stejných rozměrů
  • řezák na papír
  • kus pletiva v rozměrech jedné z krabic
  • štípačky na pletivo
  • tavnou pistoli
  • fixy

výplň do domku

  • šišky
  • oříšky /skořápky
  • sláma/seno
  • bambus
  • větve

Kofty z čočky a zeleniny s oříšky a jogurtovou zálivkou

 

V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu / mrkev, kořenovou petržel / prolisovaný česnek a chilli. Přidáme předem namočenou a zcezenou čočku a za stálého míchání povaříme. Přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 30 minut, až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.

Dáme lehce vychladnout, poté přidáme ořechy, sůl a pepř.

Řádně promícháme a tvarujeme kofty – nemusí být úplně hladké – trochu načechrané – lze tvořit i lžící 😊

Klademe na vymazaný  plech. Pečeme na 200 stupňu C asi 15 -20 minut.

Na 2 porce potřebujeme:

2 hrníčky hnědé čočky

2 střední cibule

5 LŽ oleje

3 mrkve

2 kořenové petržele

3 stroužky česneku

2 hrníčky rajčatové šťávy /protlaku

1 hrst vlašských ořechů

chilli, sůl a pepř

 

Indická polévka z červené čočky

Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření a krátce orestujeme. Přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou a osolíme. Vložíme mrkev, řapíkatý celer, brambory a vaříme do změknutí. Nakonec vsypeme červenou čočku a povaříme.

Na 2 porce potřebujeme:

1 větší cibuli

2 stroužky česneku

2 cm zázvoru

2 mrkve

2 brambory

2 stonky řapíkatého celeru

2 hrníčky rajčatového pyré / protlaku

4 LŽ oleje

Kari, sůl, chilli

1 hrníček červené čočky

 

Cizrnová pomazánka s tvarohem

Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, sůl a tvaroh.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček cizrny v suchém stavu

2 LŽ olivového oleje

2 stroužky česneku

3 LŽ tvarohu

sůl

Cizrnová pomazánka – humus

Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním sezamové pasty TAHINI, osolíme.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček cizrny v suchém stavu

3 LŽ sezamové pasty TAHINI

sůl

Pomazánka z červené čočky

Uvaříme červenou čočku v troše osolené vody až vznikne hustá kaše. Přidáme tvaroh a koření.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček červené čočky, 3 LŽ tvarohu, sůl, pepř, případně česnek

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! Slovní hříčky – kognitivní trénink s Martou

Přehrát video

Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma jáhly

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Hmyzí domečky

Přehrát video

Hurá, besedy  – Dobroběžník v Africe – Speciál před prázdninami

Přehrát video

Hurá za kulturou! – Záznam z kulturní akce Hurá na Výlet v letním kině s kapelou Miks Škrovád

Přehrát video

Archiv vysílání 18.6. 2021 | díl šestnáctý

Decoupage – dekorace ubrouskovou metodou

    • ubrousky, noviny, výstřižky z časopisů
    • lepidlo Herkules nebo přímo na decoupage
    • květináč, vázu, dózu na ozdobení
    • nůžky i malé na nehty
    • fixy – ideálně lihové
    • barvy ideálně akrylové 

Kofty z čočky a zeleniny s oříšky a jogurtovou zálivkou

 

V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu / mrkev, kořenovou petržel / prolisovaný česnek a chilli. Přidáme předem namočenou a zcezenou čočku a za stálého míchání povaříme. Přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 30 minut, až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.

Dáme lehce vychladnout, poté přidáme ořechy, sůl a pepř.

Řádně promícháme a tvarujeme kofty – nemusí být úplně hladké – trochu načechrané – lze tvořit i lžící 😊

Klademe na vymazaný  plech. Pečeme na 200 stupňu C asi 15 -20 minut.

Na 2 porce potřebujeme:

2 hrníčky hnědé čočky

2 střední cibule

5 LŽ oleje

3 mrkve

2 kořenové petržele

3 stroužky česneku

2 hrníčky rajčatové šťávy /protlaku

1 hrst vlašských ořechů

chilli, sůl a pepř

 

Indická polévka z červené čočky

Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření a krátce orestujeme. Přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou a osolíme. Vložíme mrkev, řapíkatý celer, brambory a vaříme do změknutí. Nakonec vsypeme červenou čočku a povaříme.

Na 2 porce potřebujeme:

1 větší cibuli

2 stroužky česneku

2 cm zázvoru

2 mrkve

2 brambory

2 stonky řapíkatého celeru

2 hrníčky rajčatového pyré / protlaku

4 LŽ oleje

Kari, sůl, chilli

1 hrníček červené čočky

 

Cizrnová pomazánka s tvarohem

Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, sůl a tvaroh.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček cizrny v suchém stavu

2 LŽ olivového oleje

2 stroužky česneku

3 LŽ tvarohu

sůl

Cizrnová pomazánka – humus

Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním sezamové pasty TAHINI, osolíme.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček cizrny v suchém stavu

3 LŽ sezamové pasty TAHINI

sůl

Pomazánka z červené čočky

Uvaříme červenou čočku v troše osolené vody až vznikne hustá kaše. Přidáme tvaroh a koření.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček červené čočky, 3 LŽ tvarohu, sůl, pepř, případně česnek

Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! Bylinková zahrada s Radkou Svatošovou – zpracování bylinek s

Přehrát video

Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma luštěniny

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Jarní dekorace z mechu

Přehrát video

Hurá, besedy  – Péče o pleť ve zralém věku s paní Evou Modráčkovou

Přehrát video

Hurá za kulturou! – Jan Václav Hugo Voříšek – Symphony in D major

Přehrát video

Archiv vysílání 11.6. 2021 | díl patnáctý

  • Co si připravit na tento díl

    • vypalovací pistoli do dřeva
    • prkénko
    • barvy na dřevo
    • květiny
    • květináče – ideálně hliněné
    • modelínu
    • holínky – staré, děravé
    • hlínu
    • kameny (větší, dle holínek)
    • skleničky
    • věnec proutěný, vázaný
    • bonbóny

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! Bylinky od kořenů k plodům s Radkou Svatošovou

Přehrát video

Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma červená řepa

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Květinové dekorace od Lurozi

Přehrát video

Hurá, besedy  – Jak jsem si šla za svým snem

Přehrát video

Hurá za kulturou! – záznam z kulturní akce Hurá na Výlet! 3.6.2021

Přehrát video

Archiv vysílání 4.6. 2021 | díl čtrnáctý

Co si připravit na tento díl

  • šnečí ulity
  • provázek
  • klacík
  • tavnou pistoli
  • drobný sukulent
  • hlínu
  • kamínky
  •  

Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! Jak pečovat o své srdce v létě

Přehrát video

Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma pohanka

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Dekorace z ulit s Kubou a Nikol

Přehrát video

Hurá, besedy  – Odvaha ke štěstí Ph.Dr. Anna Hogenová

Přehrát video

Hurá za kulturou! – album od vydavatelství Supraphon

Přehrát video

Květnový speciál

Hurá za vámi!, 7.5. 2021 | komponovaný magazín Míry Novotného

Přehrát video

Hurá TV je nekomerční internetová televize pro seniory, kteří se v těchto časech cítí osamělí nebo znudění. 
Když nemůžou za námi do klubovny, vyrazíme my s klubovnou za nimi domů. Budeme společně cvičit, vařit, poznávat zajímavá místa, lidi, učit se, vzdělávat, vyrábět  a bavit se při muzice. 

Archiv vysílání 28.5. 2021 | díl třináctý

Co si připravit na tento díl

  • noviny – ideálně už udělané „ruličky“ z minulého dílu
  • tavnou pistoli
  • nafukovací balónek
  • kelímek cca 0,5 l
  • barvu na papír
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Přehrát video

Hurá, my víme! Nouzový plán pro pečující osoby

Přehrát video

Hurá vařečka – Vaří Hurá team -Nikča a její rychlovky

Přehrát video

Archiv vysílání 21.5. 2021 | díl dvanáctý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Přehrát video

Hurá, my víme! povídání o organizaci Český červený kříž aneb jak pomáháme společně s Vámi

Přehrát video

Hurá vařečka – Vaří Hurá team – Renča Duchová a její boršč

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Lapače snů s Kubou Skřepským na přání Nikol 

Přehrát video

Hurá, besedy  – Krásy Geoparku Železné hory s J.Douckem

Přehrát video

Hurá za kulturou! – Divadlo Indigo online

Přehrát video

Co si připravit na tento díl

  • proutek /drátek cca 1m / kruh na lapače snů
  • peříčka
  • provázek silnější / šňůra na prádlo
  • korálky
  • skořábky od ořechů
  • korálky
  • tavná pistole

Co si připravit

Boršč z červené řepy
3 ks vařené řepy
2 ks mrkev
1 ks petržel
kousek celeru
1 cibule
hlávkové zelí menší nebo půlka
řapíkatý celer
bíle fazole uvařené nebo v plechovce
1 rajčatový protlak
1 rajčátka v plechovce
3 ks brambor
máslo olej
bobkový list
celý pepř
nové koření
2 lžičky cukru
trochu octa
zakysanou smetanu na ozdobu

Carpačo
2-3 červené řepy uvaříme
100 ml olivového oleje
2 lžíce květoveho medu
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce vinného octa nebo jablečného
3 lžíce pomerančového džusu nebo šťávu z pomeranče
sůl, pepř, tymián
1 lžíce sójové omáčky
Kousek zázvoru může být sušený.

Na ozdobu
Rukola
Cottage sýr
Nasekané ořechy nebo semínka na oleji opečeme

Na tenké plátky řepu

Vše ostatní svaříme

Pomazánka z tofu uzeného

1 tofu
4 velké lžíce bílého jogurtu
1 lžíce dijonské hořčice
1-2 lžíce majonézy
Pažitka
Sůl
Pepř
Kurkuma trochu

Na chleba pomazánku a nakrájené ředkvičky

Archiv vysílání 14.5. 2021 | díl jedenáctý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Jak se vyznat na internetu a zachovat si zdravý selský rozum III

Přehrát video

Hurá vařečka Vaříme s Danou na téma lehká jarní kuchyně

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Co vše lze udělat z plastu?

Přehrát video

Hurá, besedy  – Povídání o výletech s našimi průvodci Luckou  a Luborem

Přehrát video

Hurá za kulturou! – 1. album Supraphonu

Přehrát video

Co si připravit na tento díl

  • plastové lahve
  • nůžky
  • šňůrku
  • tavnou pistoli
  • zapalovač, svíčku
  • zip
  • špendlík s kulatou hlavičkou
  •  

Rizoto s pečeným květákem, mandlemi a šalvějí sypané parmazánem

V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo a necháme v něm změknout cibulku. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a mícháme dokud se všechna zrnka neobalí olejem, přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří. Přisypeme nasekanou šalvěj. Přidáme horký vývar (nebo vodu) a mícháme dokud se neodpaří. Přidáme několik naběraček horkého vývaru a mícháme dokud se neabsorbuje do rýže. Opakujeme s další várkou vývaru. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente. Dochutíme solí a pepřem. Odstavíme a do rizota vmícháme parmazán. Na talíř dáváme s opečeným květákem, šalvějí a plátky mandlí – připravíme takto:  rozebereme na růžičky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme a dáme péci na 10 minut, pak posypeme šalvějovými lístky a plátky mandlí a dáme péci ještě 5 minut.

Na 2 porce potřebujeme:

2 hrnky kulatozrnné rýže

2 LŽ olivového oleje, větší plátek másla

1 ks cibule

1 dcl bílého vína

50 g parmazánu

½ kětáku

Šalvěj, plátky mandlí, sůl, pepř

Salát se zelenými fazolkami, rajčaty a mozzarellou

Fazolky vložíme do vroucí osolené vody a 3-4 minuty vaříme, scedíme a propláchneme studenou vodou /zůstanou hezky zelené/. Takto připravené fazolky smícháme s pokrájenými rajčátky, mozzarellou a plátky červené cibule. Těsně před podáváním posypeme lístky čerstvé bazalky a zakápneme připraveným dresinkem.  Dresink připravíme rozmixováním ančoviček, kapary, vinného octa červeného, pepře a olivového oleje / případně česneku /.

Na 2 porce potřebujeme:

200 g zelených fazolek zmražených

100 g mozzarelly

100 g malých rajčátek

1 ks červené cibule

hrst bazalkových lístků

capary, ančovičky, pepř, vinný ocet červený, olivový olej, sůl

 

Rukolový salát

Tento salátek připravíme krátce před podáváním a to smícháním následujících surovin.

Na 2 porce potřebujeme:

2 velké hrsti rukolových lístků

2 velké mrkve nastrouhané nahrubo

2 LŽ rozinek sultánek /omyté, namočené, scezené 

1 LŽ plátů mandlí

2 ks jablka nastrouhaných n hrubo

2 LŽ olivového oleje,  2 LŽ tmavé balsamico, 1 LŽ sojové omáčky, pepř, sůl

 

 

Čokoládové sušenky z fazolí

Červené fazole namočíme přes noc, uvaříme a rozmixujeme. Do této fazolové hmoty postupně přimícháme sezamovou pastu thini, olivový olej, třtinový cukr, skořici, sušený pohankový nápoj, chia semínka, přírodní kypřidlo /nebo prášek do pečiva/, kakao, čokoláda na vaření, mouka.

Na menší množství sušenek potřebujeme:

1 hrníček červených fazolí

1 LŽ sezamové pasty

2 LŽ oleje

2 LŽ cukru

2 LŽ sušeného pohankového nápoje

1 LŽ chia semínek

1 lž prášku do pečiva

2 LŽ kakaa

20 g čokolády na vaření

6 LŽ mouky

Archiv vysílání 7.5. 2021 | díl desátý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Senior obálka

Přehrát video

Hurá vařečka Vaříme s Danou a Adélkou na téma indické kuchyně

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Nábytek z kartonu – nejen pro kočky

Přehrát video

Hurá, besedy  – Nepál – exklusivně z Přednáškomatu

Přehrát video

Hurá za kulturou! – 5. album Supraphonu

Přehrát video

Co si připravit na tento díl

  • 2 krabice
  • řezák na papír
  • barvu (vodou ředitelnou)
  • větší kus látky
  • starý svetr
  • molitan či materiál na výplň
  • fixy, tužku
  • pravítko
  • ŠICÍ STROJ

Řecká fazolová polévka
Proprané a přes noc namočené fazole předvaříme do poloměkka. S poloviční dávkou oleje smícháme zeleninu – nesmažíme, přidáme protlak a zahřejeme. Přidáme polovinu scezených, uvařených fazolí. Zalijeme teplou vodou, pomalu vaříme see solí, pepřem a tabascem.
Polévku zahustíme zbytkem rozmixovaných fazolí. Nakonec přidáme nasekanou celerovou nať a zbytek olivového oleje.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku malých bílých fazolí
2 ks mrkve
1 střední cibule
3 stonky řapíkatého celeru
½ hrníčku rajského protlaku
Sůl, pepř, tabasco, 4 LŽ olivového oleje

Elenčiny krůtí nugetky
Kostky masa naložíme do marinády alespoň na 2 hodiny. Poté maso vyndáme a necháme okapat. Obalíme v mouce, ve vajíčku s vodou, solí a pepřem, nakonec ve strouhance s parmazánem.
Na 2 porce potřebujeme:
300 g masa /krůtí nebo kuřecí prsa/
Marináda:
1 hrníček podmáslí
citronová šťáva
sojová omáčka
mletá paprika
Na obalování:
Mouka, vejce sůl, pepř, strouhanka s parmazánem

Avokádová pomazánka s tvarohem
Smícháme zralé avokádo rozmačkané vidličkou, plnotučný tvaroh, červenou cibulku na jemno pokrájenou, prolisovaný česnek, sůl, chilli
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
4 LŽ plnotučného tvarohu
2 stroužky česneku
1 menší cibule
Sůl. Chilli

Guacamole – pomazánka z avokáda
Z avokáda použijeme máslovou dužninu, hned zakápneme citronem, rozmačkáme vidličkou jen lehce. Zralá rajčátka pokrájíme na kostičky, cibuli najemno. Dochutíme solí, citronem, červeným tabascem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
1/2 citronu
3 ks zralých rajčátek
1 menší cibule
Sůl, tabasco

Řecký venkovský bramborový salátek
Uvařené oloupané brambory rozkrájíme vidličkou /aby byly vidět rýhy/ na větší kostičky. Uvařená vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Pokrájené bílky přidáme k bramborám společně s olivami, rajčátky, a koprem. Připravíme si dresing z rozmačkaných žloutků, vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Dresing vmícháme do ještě teplého salátu.
Na 2 porce potřebujeme:
8 středních brambor
4 vejce
1 červená cibule

Dubnový speciál

Hurá za vámi!, 2.4. 2021 | komponovaný magazín Míry Novotného

Přehrát video

Hurá TV je nekomerční internetová televize pro seniory, kteří se v těchto časech cítí osamělí nebo znudění. 
Když nemůžou za námi do klubovny, vyrazíme my s klubovnou za nimi domů. Budeme společně cvičit, vařit, poznávat zajímavá místa, lidi, učit se, vzdělávat, vyrábět  a bavit se při muzice. 

Archiv vysílání 30. 4. 2021 | díl devátý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Fakturace u mobilních operátorů  s Lenkou K.

Přehrát video

Hurá vařečka Vaříme s Danou Šťastnou na téma řecké kuchyně

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Hmyzí dekorace s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy  – Geopark Železné hory

Přehrát video

Hurá za kulturou! – soubor písní kapely Dolanka

Přehrát video

Hmyzí dekorace

  • kamínky různých velikostí
  • kulatou šňůrku
  • kousek drátku (á30 cm 4 ks)
  • štípačky na pletivo
  • tavnou pistoli
  • fixy, lak na nehty
  • korálky, patenty
  • kousek plastu (z lahve např.)
  • zapalovač / svíčku / sirky

Řecká fazolová polévka
Proprané a přes noc namočené fazole předvaříme do poloměkka. S poloviční dávkou oleje smícháme zeleninu – nesmažíme, přidáme protlak a zahřejeme. Přidáme polovinu scezených, uvařených fazolí. Zalijeme teplou vodou, pomalu vaříme see solí, pepřem a tabascem.
Polévku zahustíme zbytkem rozmixovaných fazolí. Nakonec přidáme nasekanou celerovou nať a zbytek olivového oleje.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku malých bílých fazolí
2 ks mrkve
1 střední cibule
3 stonky řapíkatého celeru
½ hrníčku rajského protlaku
Sůl, pepř, tabasco, 4 LŽ olivového oleje

Elenčiny krůtí nugetky
Kostky masa naložíme do marinády alespoň na 2 hodiny. Poté maso vyndáme a necháme okapat. Obalíme v mouce, ve vajíčku s vodou, solí a pepřem, nakonec ve strouhance s parmazánem.
Na 2 porce potřebujeme:
300 g masa /krůtí nebo kuřecí prsa/
Marináda:
1 hrníček podmáslí
citronová šťáva
sojová omáčka
mletá paprika
Na obalování:
Mouka, vejce sůl, pepř, strouhanka s parmazánem

Avokádová pomazánka s tvarohem
Smícháme zralé avokádo rozmačkané vidličkou, plnotučný tvaroh, červenou cibulku na jemno pokrájenou, prolisovaný česnek, sůl, chilli
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
4 LŽ plnotučného tvarohu
2 stroužky česneku
1 menší cibule
Sůl. Chilli

Guacamole – pomazánka z avokáda
Z avokáda použijeme máslovou dužninu, hned zakápneme citronem, rozmačkáme vidličkou jen lehce. Zralá rajčátka pokrájíme na kostičky, cibuli najemno. Dochutíme solí, citronem, červeným tabascem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
1/2 citronu
3 ks zralých rajčátek
1 menší cibule
Sůl, tabasco

Řecký venkovský bramborový salátek
Uvařené oloupané brambory rozkrájíme vidličkou /aby byly vidět rýhy/ na větší kostičky. Uvařená vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Pokrájené bílky přidáme k bramborám společně s olivami, rajčátky, a koprem. Připravíme si dresing z rozmačkaných žloutků, vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Dresing vmícháme do ještě teplého salátu.
Na 2 porce potřebujeme:
8 středních brambor
4 vejce
1 červená cibule

Archiv vysílání 23. 4. 2021 | díl osmý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – 10 zásad zdravého stravování  

Přehrát video

Hurá vařečka Vaříme s Danou Šťastnou na téma kvásek

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Hmyzí hotely s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy  – Kyrgyzstán a Tádžikistán

Přehrát video

Hurá za kulturou! – Moravanka

Přehrát video

Hmyzí domky

  • krabici z kartonu 2 ks stejných rozměrů
  • řezák na papír
  • kus pletiva v rozměrech jedné z krabic
  • štípačky na pletivo
  • tavnou pistoli
  • fixy

výplň do domku

    • šišky
    • oříšky /skořápky
    • sláma/seno
    • bambus
    • větve
  • Krkonošské kyselo

Přes noc si rozpustíme žitný kvásek do vody. Sušené houby si také namočíme do vody. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kvásek s vodou dáme vařit s přidáním soli, kmínu a hub. Povaříme až kvásek zhoustne a zesklovatí, občas mícháme.

Vedle si osmahneme na másle pokrájenou cibulku do zlatova a přimícháme syrová vajíčka, která nesmažíme, vše vložíme do kysela a krátce povaříme. Vložíme brambory.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 cibuli
  • 4 brambory
  • 2 vajíčka
  • 100 g másla
  • 100 g sušených hub
  • 4 LŽ kvásku
  • 2 l vody
  • Kmín, sůl

Kvásková bábovka

Den předem si připravíme špaldový kvásek / 1 LŽ žitného kvásku + 10 LŽ špaldové mouky + 10 LŽ vody / necháme vykynout-případně zpomalíme v lednici. Ke špaldovému kvásku přidáme 60 g oleje, 100 g cukru, 1 lž kakaa, 1 špetka soli, 1 hrst slunečnicových semínek, 1 hrst sušených švestek, 300 g špaldové mouky, vodu dle potřeby / asi 0,5 l/ tak, aby bylo těsto vláčné a dobře se nám dávalo do formy. Připravíme si domácí formu, vymažeme ji máslem nebo sádlem a vysypeme polohrubou moukou nebo kokosem. Vlijeme těsto a necháme kynout 1 – 2 hodiny dle okolní teploty. Pečeme při 180 stupních c 30 – 40 minut.

Kváskové dalamánky

Den předem si připravíme špaldový kvásek / 1 LŽ žitného kvásku + 10 LŽ špaldové mouky + 10 LŽ vody / necháme vykynout-případně zpomalíme v lednici. Ke špaldovému kvásku přidáme žitnou moku, pšeničnou mouku a špaldovou mouku, osolíme, okmínujeme a přidáme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vytvoříme dalamánky, necháme vykynout asi půl hodiny a pečeme v troubě asi 30 minut na 180 stupňů C. Před vložením do trouby potřeme nebo postříkáme vodou.

Na 8 ks dalamánků potřebujeme:

  • kvásek špaldový
  • 100 g žitné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g špaldové mouky
  • Voda dle potřeby / asi 3 dcl/
  • Sůl, kmín

 

RAW salátek

Pokrájíme na růžičky brokolici /košťály necháme na vývar do polévky/a květák, na jemná půlkolečka mrkev, na jemná půlkolečka červenou cibuli, na kolečka ředkvičky. Vše promícháme a zalijeme připravenou zálivkou z medu, dijonské hořčice, olivového oleje, jablečného octu, umeoctu. Necháme alespoň 6 hodin marinovat. Vydrží nám v lednici několik dní velmi chutný.

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 brokolice
  • ½ květáku
  • 2 mrkve
  • 1 červená cibule
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 LŽ medu
  • 1 LŽ olivového oleje
  • 1 lž dijonské hořčice
  • 1 lž jablečného octa
  • 1 lž umeocta

 

 

 

 

 

Archiv vysílání 16. 4. 2021 | díl sedmý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Vysvětlení fakturace u mobilních operátorů s Lenkou 

Přehrát video

Hurá vařečka Vaříme s Danou Šťastnou na téma brambory

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Ozdobné závěsy na květináče S Kubou

Přehrát video

Hurá, besedy  – Aljaška

Přehrát video

Hurá za kulturou! – SOČR | L. Janáček – Taras Bulba

Přehrát video
Ozdobné závěsy na květináče
  • Staré triko
  • Prádelní šnůru / provaz/provázek např. ze lnu
  • Sklenici, plastový kelímek o objemu 0,5 litru
  • Květináč
  • Nůžky

Zapečené velké bílé fazole s bramborami a zelnými listy

Přes noc namočení bílé fazole uvaříme v lehce osolené vodě s tymiánem. Okrájené brambory pokrájené na kostky uvaříme s kmínem a solí. Hlávku zelí rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme košťál a povaříme ve slané vodě do polo měkka. Připravíme si bešamel z másla a mouky, zjemníme žloutky. Na vymazanou zapékací misku rozložíme zelné listy, navrstvíme fazole a brambory, okořeníme, dáme ještě zelné listy a zalijeme bešamelem. Zapečeme na 180 st C asi 40 minut.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrnek velkých bílých fazolí

½ hlávky bílého zelí

4 – 5 větších brambor

100 g másla

100 g mouky hladké

2 žloutky

Sůl, pepř

 

Bramborové placky – lokše

Ve slupce uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Osolíme a přidáme hladkou mouku. Vypracujeme těsto, z kterého tvoříme větší či menší placky a pečeme na plotně či palačinkovaci.

Na 2 porce potřebujeme:

500 g brambor

150 g hladké mouky

Sůl

Bramborová pomazánka

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme, přidáme syrový nebo uvřený na jemno nastrouhaný celer, nastrouhanou sterilovanou okurku, sojanézu /nebo majonézu/,

Dijonskou hořčici, sůl, pepř, naťovou nebo červenou cibulku.

Na 2 porce potřebujeme:

4 brambory

¼ celeru

2 sterilované okurky

2 LŽ sojanézy nebo majonézy

1 lž dijonské hořčice

Sůl. Pepř, cibulka

Bramborový salát s rukolou a jablky

Oloupané a na kostičky pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem do poloměkka, necháme je okapat a vychladnout. Jablka pokrájíme na kostky a smícháme s bramborami, ořechy a na kostičky pokrájeným sýrem balkánského typu lehce osolíme a olpepříme. Zalijeme připravenou zálivkou z medu, olivového oleje, jablečného octu nebo citronu. Na hotový salát dáme lístky rukoly.

Na 2 porce potřebujeme:

4 brambory

2 jablka

100 g vlašských ořechů

100 g sýru

2 hrsti rukoly

1 LŽ olivového oleje

1 LŽ medu

1 lž jablečného octu nebo citronové šťávy

Sůl, pepř

Vyplíšťák ze syrových brambor

Syrové nastrouhané brambory přelijeme horkým mlékem, hned zcedíme a vymačkáme rukou. Přidáme mouku, sůl, vajíčko a část cukru a promícháme. Do zapékací misky dáme olej a necháme rozpálit, rozprostřeme těsto, poklademe švestkami nebo jablky se skořicí, pocukrujeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů C 15 – 20 minut.

Na 2 porce potřebujeme:

4 brambory

1 hrnek horkého mléka

4 LŽ hladké mouky

2 LŹ cukru

2 vajíčka

1 hrnek kompotovaných nebo čerstvých švestek nebo nastrouhaných jablek

Olej, sůl, skořice

Archiv vysílání 9. 4. 2021 | díl šestý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Zdravý životní styl s Mirkou – Jarní stravování

Přehrát video

Hurá vařečka Vaříme s Danou Šťastnou na téma ovesné vločky

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – Pletení z papíru s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy  – předseda spolku s průvodkyní Lucií o našich výletech 

Přehrát video

Hurá za kulturou! – SOČR | L. Janáček – Jenůfa

Přehrát video
Klícka pro hrdličku
  • Vyfouknutá vajíčka
  • Hlavičku česneku
  • Stužku
  • Rostlinku k zasazení do hlíny (cibulovinu, petrklíč)
  • Zeminu
  • Květináč
  • Proutky z vrby
  • Drátek
  • Štípací kleštičky
  • Nůžky

Zeleninová sekaná s ovesnými vločkami

Použijeme sezónní zeleninu, například kapustu, kořenovou zeleninu. V hrnci osmažíme na oleji cibulku do zlatova, dochutíme česnekem a kořením. Přidáme ostatní pokrájenou a postrouhanou zeleninu a necháme podusit do změknutí. K zeleninovému základu přidáme vajíčko a ovesné vločky a ještě řádně dochutíme solí a kořením. Vzniklou směs rozvrstvíme do zapékací formy nebo plechu a pečeme v troubě na 190 stupňů C asi 35 minut /záleží jak máme sekanou vysokou/.

Na 2 porce potřebujeme:

1 větší cibuli

1 menší kapustu

2 ks mrkve, 2 ks petržele

1 ks papriky kapie

2 – 3 vajíčka

1 hrnek ovesných vloček jemných

česnek, pepř, majoránka, sůl , olej

 

Vafle z ovesných vloček a vajíčka

Připravíme si těsto na vafle. Namočíme si jemné ovesné vločky do vody v poměru 1 díl vloček a 1 díl vody alespoň na 20 minut, osolíme a přidáme celé vajíčko. Řádně rozmícháme a lžící dáváme do olejem pomazaného a rozpáleného vaflovače.  Trochu ztlumíme sílu tepla – necháme asi 10 minut.

Vafle můžeme dohotovit buď na sladko – například s tvarohem a medem. Nebo naslano se sýrem a zeleninou.

Na 2 porce potřebujeme:

½ hrnku jemných ovesných vloček

½ hrnku vody

1 – 2 vajíčka, sůl, olej

 

Jablečný vločkovec s kokosem

Základem těsta jsou nastrouhaná jablka / mohou být i se slupkou /, ke kterým přidáme ovesné vločky, kokos, ovocnou šťávu, cukr nebo med, sušené ovoce.  Z těchto surovin připravíme těsto – řádně propracujeme, aby vločky pojaly šťávu a těsto bylo celistvé.  Hotové těsto rozvrstvíme do vymazané a vysypané formy. Navrch natřeme krém z tvarohu a cukru.

Na dortovou formu potřebujeme:

5 ks větších jablek

1 a 1/2 hrnku ovesných vloček

½ hrnku hrnku strouhaného kokosu

2 LŽ cukru nebo medu

1 hrnek ovocné šťávy nebo džusu

1 hrst rozinek

2 – 4 LŽ tvarohu či zakysané smetany s cukrem

 

 

Ovesné mléko

Je to mléko bez laktózy. Připravíme jej tak, že si namočíme ovesné vločky do vody.

Asi po 30 minutách vodu z vloček slijeme a nalijeme vodu čistou. Vše rozmixujeme a necháme přes plátýnko překapat. Zbylou hmotu příliš nevymačkáváme – můžeme použít do vločkovce.

Na 1 hrníček ovesného mléka potřebujeme:

1 hrnek ovesných vloček

1 litr vody

Archiv vysílání 2. 4. 2021 | díl pátý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Velikonoce, povídání nejen o tradicích s Lídou Valáškovou

Přehrát video

Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou velikonoční menu

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – klícku pro hrdličku s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy  – Vesmír pohledem 21.století.

Přehrát video

Hurá za kulturou! – SOČR | Janáček – Glagolská Mše

Přehrát video
Klícka pro hrdličku
  • Vyfouknutá vajíčka
  • Hlavičku česneku
  • Stužku
  • Rostlinku k zasazení do hlíny (cibulovinu, petrklíč)
  • Zeminu
  • Květináč
  • Proutky z vrby
  • Drátek
  • Štípací kleštičky
  • Nůžky

Velikonoční menu

Jarní zeleninová polévka se špenátem, kopřivami a hráškem

Orestujeme pokrájenou cibulku, česnek a pórek. Osolíme a opepříme. Přidáme zmražený špenát / případně spařené kopřivy /a zalijeme vodou, přivedeme k varu a krátce povaříme. Nakonec přidáme zelený hrášek.

Na 2 porce potřebujeme:

2 cibule
5 stroužků česneku
1 pórek
200 g zmraženého špenátu / nebo čerstvé kopřivy/
100 g zmraženého hrášku
Sůl, pepř

 

Velikonoční hlavička
Orestujeme pokrájenou cibulku, pórek, červenou papriku a kostičky uzeného tofu / případně jiného masa/. Poté přidáme špenát a dochutíme kořením a sojovou omáčkou. Připravenou  směs  smícháme s uvařenými jáhly a rozvrstvíme na vymazaný plech. Pečeme v troubě asi 30 minut na 200 st. C

Na 2 porce potřebujeme:
1 větší hrnek jahel propláchneme, spaříme a uvaříme v osolené vodě /1 díl jahel, 2,5 dílů vody/
2 větší cibule
2 červené papriky
1 pórek
200 – 300 g zmraženého špenátu
200 – 300 g uzeného tofu nebo masa
Sůl, sojová omáčka, muškátový květ

Rychle kvašená zelenina –pickles

Nastrouháme nebo pokrájíme bílé zelí, přidáme na slabší kolečka pokrájenou mrkev, můžeme přidat i jinou sezónní zeleninu / např. květák, papriku /. Zeleninu v míse prosolíme, necháme odležet – zelenina pustí šťávu. Poté napěchujeme do sklenice, zatížíme. Všechna zelenina musí být ponořená ve šťávě. Jestliže není tekutiny dostatek, zalijeme převařenou, osolenou a vychladlou vodou. Sklenici necháme 2 – 3 dne v teple, když proběhne kvašení uložíme do lednice a konzumujeme každý den pro zdraví.

Na 2 porce potřebujeme:
1 menší hlávku bílého zelí
5 ks mrkve
Sůl / na 1 kg zeleniny dáme 15 – 20 g soli

Vajíčkové utopence
Uvaříme 3 až 5 vajíček natvrdo, zchladíme a oloupeme. Připravíme si nálev a necháme vychladnout. Do skleničky vložíme vajíčka, zeleninu a zlijeme nálevem. Necháme v lednici pár dní proležet.

Na 2 porce potřebujeme
5 ks vajíček, zelenina na dozdobení a ochucení /cibule, mrkev, paprika, česnek/

Na nálev ½ l vody, ¼ l jablečného octa, 30 kuliček pepře, 20 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 lž soli, 2 LŽ cukru – vše převaříme a necháme zchladnout.

 

Pučálka

Necháme si vyklíčit hrách. Třetí den jsou již na hrášku viditelné klíčky.  V pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile zpění, vsypeme naklíčený hrách, osolíme špetkou soli, opepříme čerstvě mletým pepřem a opékáme na silném plameni tři až pět minut. Hrášek opékáním postupně změkne a jakoby zesládne. Hotový hrášek je lehce křupavý. Před podáváním ochutíme solí nebo cukrem, obojí je dobré.

Na 2 porce potřebujeme
1 hrníček zeleného hrachu
50 g másla, sůl, pepř, cukr

RAW zajíček a vajíčka

Připravíme si těsto ze sušených meruňek, datlí , kokosového oleje a strouhaného kokosu. Nejsnadněji umeleme mlýnkem na maso. Z vyváleného těsta vykrajujeme velikonoční tvary, nebo tvoříme malá vajíčka.

Potřebujeme:
100 g sušených meruňek
100 g sušených datlí
50 g strouhaného kokosu
50 g kokosového oleje

Kopřivový čaj

Čerstvé kopřivy opláchneme a přivedeme k varu, hned stáhneme z ohně a necháme asi 5 minut stát, poté scedíme a můžeme dosladit medem.

Potřebujeme 1 díl kopřiv a 2 díly vody.

Březnový speciál

Hurá za vámi!, 5. 3. 2021 | komponovaný magazín Míry Novotného

Přehrát video

Archiv vysílání 26. 3. 2021 | díl čtvrtý

Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Mediální vzdělávání II.  (Jaroslav Valuch – Transitions org.)

Přehrát video

Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z jáhel

Přehrát video
Hurá, tvoříme! – jarní věnce s Kubou Skřepským
Přehrát video

Hurá, besedy  – Nový Zéland – zelená oáza v Tichém oceánu

Přehrát video

Hurá za kulturou! – SOČR | Antonín Dvořák, Polednice

Přehrát video

Jarní věnce

• Proutky z vrby, modřínu
• Buxus, jmelí, kočičky, svída krvavá apod.
• Plamének plotní nebo jiné křehčí větvičky
• Drátek
• Štípací kleštičky
• Nůžky
• Vyfouknutá křepelčí vajíčka či jiná dekorace
• Peříčka

Zapečené jáhly s kysaným zelím, batáty a balkánským sýrem
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. V hrnci si orestujeme na oleji červenou cibuli pokrájenou na půlměsíčky a pokrájené batáty, lehce zasolíme, přikryjeme pokličkou, necháme dojít do změknutí. Do směsi, kterou budeme zapékat si ještě pokrájíme kysané zelí a na kostičky sýr balkánského typu. Uvařené jáhly smícháme s ostatními ingrediencemi, přidáme nahrubo nasekané mandle. Rozvrstvíme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů C asi 30 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2, 5 hrníčku vody
1 větší červenou cibuli
1 větší batát
2 hrníčky kasaného zelí
plátek balkánského sýru, hrst mandlí
olej, sůl

Zeleninová polévka s brokolicí a zavářkou z jahel
Připravíme si zeleninový vývar /košťály z brokolice/, poté přidáme ostatní zeleninu a brambory, dochutíme kořením, necháme uvařit do poloměkka, zavaříme řádně propláchnuté a spařené jáhly asi 15 minut, nakonec přidáme růžičky brokolice a krátce povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
½ l vody
1 ks brokolice
2 ks větší brambory
1 ks mrkve
2 LŽ jahel
Sůl, pepř, kmín

Jáhlový nákyp se švestkami
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody nebo mléka. Uvařené a vychladlé jáhly smícháme s ovocem, přidáme cukr, žloutky a vyšlehaný sníh. Zapečeme v menší vymazané a vysypané zapékací nádobě v rozehřáté troubě na 180 stupňů C asi 25 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2,5 hrníčku vody nebo mléka
2 hrníčky kompotovaného ovoce
2 vejce
Cukr, máslo a mouka na vymazání plechu

Jáhlové kuličky jako dezert
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. Na tyto kuličky můžeme přidat k vaření i ovocnou šťávu nebo džus – jáhly budou mít lepší chuť. Z uvařených a zchladlých jahel si vytvoříme těsto na kuličky.
Kakaové kuličky – do jahel přidáme cukr nebo med, kakao, strouhaný kokos, umleté ořechy nebo mandle, hotové kuličky ještě obalíme v ořeších nebo kokosu aby byly hezké.
Světlé kuličky – nedáme kakao, můžeme přidat na kousky pokrájené sušené ovoce, kdyby bylo těsto příliš sypké, můžeme posypat pohankovým nápojem. Obalíme v kokosu.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /voda + šťáva nebo džus/
Sůl, cukr. Kakao, kokos, mandle, ořechy, sušené ovoce, pohankový nápoj

Jáhlová kaše
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 3 hrnky tekutiny / můžeme přidat ovocnou šťávu pro lepší chuť /. Kaši podáváme například s zakysanou smetanou a ovocem. Můžeme dozdobit čokoládou nebo medem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /mléko nebo voda + šťáva nebo džus/

Archiv vysílání 19. 3. 2021 | díl třetí

Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – Mediální vzdělávání  (Jaroslav Valuch – Transitions org.)

Přehrát video

Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z luštěnin

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – jarní dekorace z mechu s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy – předseda spolku s průvodkyní Lucií o našich Hurá výletech 

Přehrát video

14:00 Hurá za kulturou! – SOČR | Antonín Dvořák, Vodník

Přehrát video

Decoupage – dekorace ubrouskovou metodou

    • ubrousky, noviny, výstřižky z časopisů
    • lepidlo Herkules nebo přímo na decoupage
    • květináč, vázu, dózu na ozdobení
    • nůžky i malé na nehty
    • fixy – ideálně lihové
    • barvy ideálně akrylové 

Kofty z čočky a zeleniny s oříšky a jogurtovou zálivkou

 

V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu / mrkev, kořenovou petržel / prolisovaný česnek a chilli. Přidáme předem namočenou a zcezenou čočku a za stálého míchání povaříme. Přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 30 minut, až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.

Dáme lehce vychladnout, poté přidáme ořechy, sůl a pepř.

Řádně promícháme a tvarujeme kofty – nemusí být úplně hladké – trochu načechrané – lze tvořit i lžící 😊

Klademe na vymazaný  plech. Pečeme na 200 stupňu C asi 15 -20 minut.

Na 2 porce potřebujeme:

2 hrníčky hnědé čočky

2 střední cibule

5 LŽ oleje

3 mrkve

2 kořenové petržele

3 stroužky česneku

2 hrníčky rajčatové šťávy /protlaku

1 hrst vlašských ořechů

chilli, sůl a pepř

 

Indická polévka z červené čočky

Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření a krátce orestujeme. Přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou a osolíme. Vložíme mrkev, řapíkatý celer, brambory a vaříme do změknutí. Nakonec vsypeme červenou čočku a povaříme.

Na 2 porce potřebujeme:

1 větší cibuli

2 stroužky česneku

2 cm zázvoru

2 mrkve

2 brambory

2 stonky řapíkatého celeru

2 hrníčky rajčatového pyré / protlaku

4 LŽ oleje

Kari, sůl, chilli

1 hrníček červené čočky

 

Cizrnová pomazánka s tvarohem

Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, sůl a tvaroh.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček cizrny v suchém stavu

2 LŽ olivového oleje

2 stroužky česneku

3 LŽ tvarohu

sůl

Cizrnová pomazánka – humus

Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním sezamové pasty TAHINI, osolíme.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček cizrny v suchém stavu

3 LŽ sezamové pasty TAHINI

sůl

Pomazánka z červené čočky

Uvaříme červenou čočku v troše osolené vody až vznikne hustá kaše. Přidáme tvaroh a koření.

Na 2 porce potřebujeme:

1 hrníček červené čočky, 3 LŽ tvarohu, sůl, pepř, případně česnek

Archiv vysílání 12. 3. 2021 | díl druhý

Hurá Jóga – cvičení pro seniory s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! daňové přiznání s Hanou Novotnou

Přehrát video

Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z červené řepy

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – dekorace ubrouskovou metodou s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy toulky norskou přírodou i městy

Přehrát video

14:00 Hurá za kulturou! – SOČR | Antonín Dvořák, Zlatý kolovrat 

Přehrát video

Decoupage – dekorace ubrouskovou metodou

    • ubrousky, noviny, výstřižky z časopisů
    • lepidlo Herkules nebo přímo na decoupage
    • květináč, vázu, dózu na ozdobení
    • nůžky i malé na nehty
    • fixy – ideálně lihové
    • barvy ideálně akrylové 

Karbanátky z červené řepy

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 hrnek cizrny v suchém stavu /namočíme přes noc/
  • 1 ks větší červené řepy
  • ½ hrnku jemných ovesných vloček
  • 1 LŽ lněného semínka
  • 1 LŽ slunečnicového semínka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 větší cibule
  • 3 LŽ olivového oleje
  • sůl, pepř
  • DIP
  • Jogurt, hořčice, umeocet

Základem směsi na karbanátky je přes noc namočená cizrna, kterou umixujeme, přidáme syrovou nastrouhanou červenou řepu, najemno pokrájenou cibulku, slunečnicové a lněné semínko, rozmačkaný česnek, jemné ovesné vločky a olivový olej. Tuto směs dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a necháme odležet v chladu alespoň 1 hodinu. Poté vytvarujeme placky, které pečeme na vymazaném či papírem vyloženém plechu asi 20 minut při 180 stupňů C.

Řezy z červené řepy

Na 1 menší plech potřebujeme:

  • 2 ks středně velké červené řepy
  • 2 hrnky hladké pšeničné mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 5 LŽ kakaa
  • 100 g nasekané čokolády

Omyjeme červenou řepu a dáme vařit do vody /asi 1 hodinu/. Uvařenou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno a smícháme s ostatními surovinami, těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme na 180 stupňu C asi 25 minut.

Pomazánka ze syrové červené řepy

Nastrouháme menší červenou řepu, přidáme stroužek utřeného česneku, 2 – 3 LŽ tvarohu, 1 LŽ olivového oleje, sůl

Vynikající salátek z vařené červené řepy

Uvařenou řepu oloupeme a pokrájíme na tenčí plátky. Přidáme spařené vlašské ořechy, sušené švestky, med, jablečný ocet, olivový olej, nakrájený balkánský sýr.

Salátek ze syrové červené řepy s mrkví a křenem

Jemně nastrouháme červenou řepu, mrkev a křen. Dochutíme cukrem, jablečným octem, olivovým olejem, solí.

Salátek ze syrové řepy, křenu a jogurtu

Jemně nastrouháme červenou řepu a křen. Přidáme jogurt, olivový olej, sůl.

Archiv vysílání 5. 3. 2021 | díl první

Hurá Jóga – cvičení pro seniory s Markétou Mrkvičkovou

Přehrát video

Hurá, my víme! – úvod do pořadu & plán výletů 2021

Přehrát video

Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z pohanky

Přehrát video

Hurá, tvoříme! – urychlovač cibulovin s Kubou Skřepským

Přehrát video

Hurá, besedy – Markéta Havlová – bílé pláže a pohoří 

Přehrát video

14:00 Hurá za kulturou! – SOČR | Hector Berlioz, Fantastická symfonie

Přehrát video
  • cibule 8 ks
  • staré noviny
  • sklenici vody
  • krabici z kartonu
  • tavnou pistoli / lepidlo
  • nůžky / řezák
  • fixy ideálně lihové

Pohankové rizoto

na 2 porce potřebujeme

  • 1 hrníček pohankových krup
  • 2 větší červené řepy
  • 2 větší cibule
  • sůl, pepř
  • tvaroh nebo sýr na posypání
  • petrželku

Babiččin pohankový perník

  • 2 celá vejce
  • 1/2 kostky tuku na pečení
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 lžíce tvarohu
  • 2 velké lžíce kakaa
  • lžičku skořice
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • ½ hrnku pšeničné mouky hladké
  • ½ hrníčku propláchnuté a namočené pohankové lámanky bez vody
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • špetka soli
  • ořechy, sušené nebo kompotované ovoce

Drožďová pomazánka s pohankou

  • ½ hrníčku pohanky lámanky
  • 1 větší cibuli
  • 1 kostičku droždí
  • 1 vajíčko
  • sůl, pepř, majoránka

Pohanková kaše s ovocem

  • ½ hrníčku pohanky lámanky
  • ovoce dle chuti
  • mléko nebo voda

Pořady

Hurazakulturou Piktogram | Hurá na Výlet

Hurá za kulturou!

Vydejte se s námi do světa kultury. Se spolkem Hurá na Výlet, SOČR i českými filharmoniky.

Huramyvime Piktkogram | Hurá na Výlet

Hurá my víme

Pomůžeme, když si nevíte rady. Odpovíme na otázky spotřebitelského práva, zdraví nebo bezpečí.

Hurazavani Piktogram | Hurá na Výlet

Hurá za vámi!

Každý první pátek v měsíci vyrazíme s kamerami na výlet podle vašeho přání.

Hurajoga Pitkogram | Hurá na Výlet

Hurá jóga

Jóga a cvičení v nenáročné verzi a tempu pro každého.

Huravarecka Pitkogram | Hurá na Výlet

Hurá vařečka

Vaříme zdravě, úsporně, s chutí a zábavou.

Huratvorime Pitkogram | Hurá na Výlet

Hurá tvoříme

Krášlíme si společně domácnost i zahradu, ukážeme triky, vytvoříme zázraky.

Hurabesedy Pitkogram | Hurá na Výlet

Hurá Besedy

Cestovatelské a poznávací besedy se zajímavými hosty, často z řad našich seniorů.

O televizi

Hurá TV je nekomerční internetová televize pro seniory, kteří se v těchto časech cítí osamělí nebo znudění. 
Když nemůžou za námi do klubovny, vyrazíme my s klubovnou za nimi domů. Budeme společně cvičit, vařit, poznávat zajímavá místa, lidi, učit se, vzdělávat, vyrábět  a bavit se při muzice. 

To vše díky podpoře neziskových organizací, mediálních domů, veřejných institucí, dobročinných spolků, nadací i malých dárců. A také našich kolegů ze spolku Hurá na Výlet!
Nejsme profesionální kameramani ani moderátoři. Nemáme v mediální oblasti žádné kurzy, praxi ani vystudované školy. Máme „jen“ nadšení a touhu naplnit a zpříjemnit osamělým seniorům tyto šedivé dny.

 

Partneři

Pište předsedovi

Nechte nám vzkaz a my se na něj pokusíme odpovědět během dalšího pořadu Hurá za Vámi!