Podívejte se na záznamy z programů v rámci Hurá proStor!
- Bez reklam na předražené zboží
- V pracovním týdnu
- Přednášky, tvoření
10. 11. 2021 Povídání o výletech 2021 s naší průvodkyní Luckou
tento pořad bude natočen do záznamu. Po skončení jej naleznete na našem youtube kanálu, či níže v archivu 🙂
— spustíte kliknutím na šipku v kolečku —
(připraveno k přehrání bude v den vysílání)
do vysílání zbývá:
Plánovaný program 27.8.2021
8:00 – Záznam z kulturní akce v Letním kině s kapelou Max-Mini
8:20 – Fotografie z výletu Kunštát, Rudka 6.8. 2021
8:33 – Fotografie z výletu Podorlický skanzen Krňovice 14.8.2021
8:38 – Fotografie z výletu Ratibořice 15.8.2021
Co si připravit na vysílání?
Co si připravit na tento díl
Hmyzí domky
- krabici z kartonu 2 ks stejných rozměrů
- řezák na papír
- kus pletiva v rozměrech jedné z krabic
- štípačky na pletivo
- tavnou pistoli
- fixy
výplň do domku
- šišky
- oříšky /skořápky
- sláma/seno
- bambus
- větve
Co si připravit
Zapečené jáhly s kysaným zelím, batáty a balkánským sýrem
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. V hrnci si orestujeme na oleji červenou cibuli pokrájenou na půlměsíčky a pokrájené batáty, lehce zasolíme, přikryjeme pokličkou, necháme dojít do změknutí. Do směsi, kterou budeme zapékat si ještě pokrájíme kysané zelí a na kostičky sýr balkánského typu. Uvařené jáhly smícháme s ostatními ingrediencemi, přidáme nahrubo nasekané mandle. Rozvrstvíme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů C asi 30 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2, 5 hrníčku vody
1 větší červenou cibuli
1 větší batát
2 hrníčky kasaného zelí
plátek balkánského sýru, hrst mandlí
olej, sůl
Zeleninová polévka s brokolicí a zavářkou z jahel
Připravíme si zeleninový vývar /košťály z brokolice/, poté přidáme ostatní zeleninu a brambory, dochutíme kořením, necháme uvařit do poloměkka, zavaříme řádně propláchnuté a spařené jáhly asi 15 minut, nakonec přidáme růžičky brokolice a krátce povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
½ l vody
1 ks brokolice
2 ks větší brambory
1 ks mrkve
2 LŽ jahel
Sůl, pepř, kmín
Jáhlový nákyp se švestkami
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody nebo mléka. Uvařené a vychladlé jáhly smícháme s ovocem, přidáme cukr, žloutky a vyšlehaný sníh. Zapečeme v menší vymazané a vysypané zapékací nádobě v rozehřáté troubě na 180 stupňů C asi 25 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2,5 hrníčku vody nebo mléka
2 hrníčky kompotovaného ovoce
2 vejce
Cukr, máslo a mouka na vymazání plechu
Jáhlové kuličky jako dezert
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. Na tyto kuličky můžeme přidat k vaření i ovocnou šťávu nebo džus – jáhly budou mít lepší chuť. Z uvařených a zchladlých jahel si vytvoříme těsto na kuličky.
Kakaové kuličky – do jahel přidáme cukr nebo med, kakao, strouhaný kokos, umleté ořechy nebo mandle, hotové kuličky ještě obalíme v ořeších nebo kokosu aby byly hezké.
Světlé kuličky – nedáme kakao, můžeme přidat na kousky pokrájené sušené ovoce, kdyby bylo těsto příliš sypké, můžeme posypat pohankovým nápojem. Obalíme v kokosu.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /voda + šťáva nebo džus/
Sůl, cukr. Kakao, kokos, mandle, ořechy, sušené ovoce, pohankový nápoj
Jáhlová kaše
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 3 hrnky tekutiny / můžeme přidat ovocnou šťávu pro lepší chuť /. Kaši podáváme například s zakysanou smetanou a ovocem. Můžeme dozdobit čokoládou nebo medem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /mléko nebo voda + šťáva nebo džus/
Odvysílané pořady
Archiv vysílání
27.10. 2021 | Nadace Krása pomoci
10.11. 2021 | Povídání o výletech s průvodkyní Luckou Venclákovou
20.10. 2021 | Dušičkové věnce
6.10. 2021 | Květa Růžičková a vzpomínky z rozhovorů se slavnými osobnostmi
Archiv vysílání 27.8. 2021 | prázdninové vysílání
Sestřih z kulturních akcí a výletů srpen 2021
Archiv vysílání 30.7. 2021 | prázdninové vysílání
Sestřih z kulturních akcí a výletů červen a červenec 2021
Archiv vysílání 25.6. 2021 | díl sedmnáctý
Hmyzí domky
- krabici z kartonu 2 ks stejných rozměrů
- řezák na papír
- kus pletiva v rozměrech jedné z krabic
- štípačky na pletivo
- tavnou pistoli
- fixy
výplň do domku
- šišky
- oříšky /skořápky
- sláma/seno
- bambus
- větve
Kofty z čočky a zeleniny s oříšky a jogurtovou zálivkou
V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu / mrkev, kořenovou petržel / prolisovaný česnek a chilli. Přidáme předem namočenou a zcezenou čočku a za stálého míchání povaříme. Přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 30 minut, až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.
Dáme lehce vychladnout, poté přidáme ořechy, sůl a pepř.
Řádně promícháme a tvarujeme kofty – nemusí být úplně hladké – trochu načechrané – lze tvořit i lžící 😊
Klademe na vymazaný plech. Pečeme na 200 stupňu C asi 15 -20 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
2 hrníčky hnědé čočky
2 střední cibule
5 LŽ oleje
3 mrkve
2 kořenové petržele
3 stroužky česneku
2 hrníčky rajčatové šťávy /protlaku
1 hrst vlašských ořechů
chilli, sůl a pepř
Indická polévka z červené čočky
Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření a krátce orestujeme. Přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou a osolíme. Vložíme mrkev, řapíkatý celer, brambory a vaříme do změknutí. Nakonec vsypeme červenou čočku a povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
1 větší cibuli
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
2 mrkve
2 brambory
2 stonky řapíkatého celeru
2 hrníčky rajčatového pyré / protlaku
4 LŽ oleje
Kari, sůl, chilli
1 hrníček červené čočky
Cizrnová pomazánka s tvarohem
Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, sůl a tvaroh.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček cizrny v suchém stavu
2 LŽ olivového oleje
2 stroužky česneku
3 LŽ tvarohu
sůl
Cizrnová pomazánka – humus
Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním sezamové pasty TAHINI, osolíme.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček cizrny v suchém stavu
3 LŽ sezamové pasty TAHINI
sůl
Pomazánka z červené čočky
Uvaříme červenou čočku v troše osolené vody až vznikne hustá kaše. Přidáme tvaroh a koření.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček červené čočky, 3 LŽ tvarohu, sůl, pepř, případně česnek
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! – Slovní hříčky – kognitivní trénink s Martou
Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma jáhly
Hurá, tvoříme! – Hmyzí domečky
Hurá, besedy – Dobroběžník v Africe – Speciál před prázdninami
Hurá za kulturou! – Záznam z kulturní akce Hurá na Výlet v letním kině s kapelou Miks Škrovád
Archiv vysílání 18.6. 2021 | díl šestnáctý
Decoupage – dekorace ubrouskovou metodou
- ubrousky, noviny, výstřižky z časopisů
- lepidlo Herkules nebo přímo na decoupage
- květináč, vázu, dózu na ozdobení
- nůžky i malé na nehty
- fixy – ideálně lihové
- barvy ideálně akrylové
Kofty z čočky a zeleniny s oříšky a jogurtovou zálivkou
V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu / mrkev, kořenovou petržel / prolisovaný česnek a chilli. Přidáme předem namočenou a zcezenou čočku a za stálého míchání povaříme. Přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 30 minut, až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.
Dáme lehce vychladnout, poté přidáme ořechy, sůl a pepř.
Řádně promícháme a tvarujeme kofty – nemusí být úplně hladké – trochu načechrané – lze tvořit i lžící 😊
Klademe na vymazaný plech. Pečeme na 200 stupňu C asi 15 -20 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
2 hrníčky hnědé čočky
2 střední cibule
5 LŽ oleje
3 mrkve
2 kořenové petržele
3 stroužky česneku
2 hrníčky rajčatové šťávy /protlaku
1 hrst vlašských ořechů
chilli, sůl a pepř
Indická polévka z červené čočky
Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření a krátce orestujeme. Přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou a osolíme. Vložíme mrkev, řapíkatý celer, brambory a vaříme do změknutí. Nakonec vsypeme červenou čočku a povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
1 větší cibuli
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
2 mrkve
2 brambory
2 stonky řapíkatého celeru
2 hrníčky rajčatového pyré / protlaku
4 LŽ oleje
Kari, sůl, chilli
1 hrníček červené čočky
Cizrnová pomazánka s tvarohem
Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, sůl a tvaroh.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček cizrny v suchém stavu
2 LŽ olivového oleje
2 stroužky česneku
3 LŽ tvarohu
sůl
Cizrnová pomazánka – humus
Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním sezamové pasty TAHINI, osolíme.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček cizrny v suchém stavu
3 LŽ sezamové pasty TAHINI
sůl
Pomazánka z červené čočky
Uvaříme červenou čočku v troše osolené vody až vznikne hustá kaše. Přidáme tvaroh a koření.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček červené čočky, 3 LŽ tvarohu, sůl, pepř, případně česnek
Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – Bylinková zahrada s Radkou Svatošovou – zpracování bylinek s
Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma luštěniny
Hurá, tvoříme! – Jarní dekorace z mechu
Hurá, besedy – Péče o pleť ve zralém věku s paní Evou Modráčkovou
Hurá za kulturou! – Jan Václav Hugo Voříšek – Symphony in D major
Archiv vysílání 11.6. 2021 | díl patnáctý
Co si připravit na tento díl
- vypalovací pistoli do dřeva
- prkénko
- barvy na dřevo
- květiny
- květináče – ideálně hliněné
- modelínu
- holínky – staré, děravé
- hlínu
- kameny (větší, dle holínek)
- skleničky
- věnec proutěný, vázaný
- bonbóny
Viz díl z 12.3.2021
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! –Bylinky od kořenů k plodům s Radkou Svatošovou
Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma červená řepa
Hurá, tvoříme! – Květinové dekorace od Lurozi
Hurá, besedy – Jak jsem si šla za svým snem
Hurá za kulturou! – záznam z kulturní akce Hurá na Výlet! 3.6.2021
Archiv vysílání 4.6. 2021 | díl čtrnáctý
Co si připravit na tento díl
- šnečí ulity
- provázek
- klacík
- tavnou pistoli
- drobný sukulent
- hlínu
- kamínky
Viz díl z 5.3.2021
Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – Jak pečovat o své srdce v létě
Hurá vařečka – Oblíbené recepty s Danou Šťastnou – téma pohanka
Hurá, tvoříme! – Dekorace z ulit s Kubou a Nikol
Hurá, besedy – Odvaha ke štěstí Ph.Dr. Anna Hogenová
Hurá za kulturou! – album od vydavatelství Supraphon
Květnový speciál
Hurá za vámi!, 7.5. 2021 | komponovaný magazín Míry Novotného
Hurá TV je nekomerční internetová televize pro seniory, kteří se v těchto časech cítí osamělí nebo znudění.
Když nemůžou za námi do klubovny, vyrazíme my s klubovnou za nimi domů. Budeme společně cvičit, vařit, poznávat zajímavá místa, lidi, učit se, vzdělávat, vyrábět a bavit se při muzice.
Archiv vysílání 28.5. 2021 | díl třináctý
Co si připravit na tento díl
- noviny – ideálně už udělané „ruličky“ z minulého dílu
- tavnou pistoli
- nafukovací balónek
- kelímek cca 0,5 l
- barvu na papír
Co si připravit
Hurá, my víme! –Nouzový plán pro pečující osoby
Hurá vařečka – Vaří Hurá team -Nikča a její rychlovky
Archiv vysílání 21.5. 2021 | díl dvanáctý
Hurá, my víme! – povídání o organizaci Český červený kříž aneb jak pomáháme společně s Vámi
Hurá vařečka – Vaří Hurá team – Renča Duchová a její boršč
Hurá, tvoříme! – Lapače snů s Kubou Skřepským na přání Nikol
Hurá, besedy – Krásy Geoparku Železné hory s J.Douckem
Hurá za kulturou! – Divadlo Indigo online
Co si připravit na tento díl
- proutek /drátek cca 1m / kruh na lapače snů
- peříčka
- provázek silnější / šňůra na prádlo
- korálky
- skořábky od ořechů
- korálky
- tavná pistole
Co si připravit
Boršč z červené řepy
3 ks vařené řepy
2 ks mrkev
1 ks petržel
kousek celeru
1 cibule
hlávkové zelí menší nebo půlka
řapíkatý celer
bíle fazole uvařené nebo v plechovce
1 rajčatový protlak
1 rajčátka v plechovce
3 ks brambor
máslo olej
bobkový list
celý pepř
nové koření
2 lžičky cukru
trochu octa
zakysanou smetanu na ozdobu
Carpačo
2-3 červené řepy uvaříme
100 ml olivového oleje
2 lžíce květoveho medu
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce vinného octa nebo jablečného
3 lžíce pomerančového džusu nebo šťávu z pomeranče
sůl, pepř, tymián
1 lžíce sójové omáčky
Kousek zázvoru může být sušený.
Na ozdobu
Rukola
Cottage sýr
Nasekané ořechy nebo semínka na oleji opečeme
Na tenké plátky řepu
Vše ostatní svaříme
Pomazánka z tofu uzeného
1 tofu
4 velké lžíce bílého jogurtu
1 lžíce dijonské hořčice
1-2 lžíce majonézy
Pažitka
Sůl
Pepř
Kurkuma trochu
Na chleba pomazánku a nakrájené ředkvičky
Archiv vysílání 14.5. 2021 | díl jedenáctý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! – Jak se vyznat na internetu a zachovat si zdravý selský rozum III
Hurá vařečka – Vaříme s Danou na téma lehká jarní kuchyně
Hurá, tvoříme! – Co vše lze udělat z plastu?
Hurá, besedy – Povídání o výletech s našimi průvodci Luckou a Luborem
Hurá za kulturou! – 1. album Supraphonu
Co si připravit na tento díl
- plastové lahve
- nůžky
- šňůrku
- tavnou pistoli
- zapalovač, svíčku
- zip
- špendlík s kulatou hlavičkou
Rizoto s pečeným květákem, mandlemi a šalvějí sypané parmazánem
V hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo a necháme v něm změknout cibulku. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a mícháme dokud se všechna zrnka neobalí olejem, přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří. Přisypeme nasekanou šalvěj. Přidáme horký vývar (nebo vodu) a mícháme dokud se neodpaří. Přidáme několik naběraček horkého vývaru a mícháme dokud se neabsorbuje do rýže. Opakujeme s další várkou vývaru. Tímto způsobem pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente. Dochutíme solí a pepřem. Odstavíme a do rizota vmícháme parmazán. Na talíř dáváme s opečeným květákem, šalvějí a plátky mandlí – připravíme takto: rozebereme na růžičky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme a dáme péci na 10 minut, pak posypeme šalvějovými lístky a plátky mandlí a dáme péci ještě 5 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
2 hrnky kulatozrnné rýže
2 LŽ olivového oleje, větší plátek másla
1 ks cibule
1 dcl bílého vína
50 g parmazánu
½ kětáku
Šalvěj, plátky mandlí, sůl, pepř
Salát se zelenými fazolkami, rajčaty a mozzarellou
Fazolky vložíme do vroucí osolené vody a 3-4 minuty vaříme, scedíme a propláchneme studenou vodou /zůstanou hezky zelené/. Takto připravené fazolky smícháme s pokrájenými rajčátky, mozzarellou a plátky červené cibule. Těsně před podáváním posypeme lístky čerstvé bazalky a zakápneme připraveným dresinkem. Dresink připravíme rozmixováním ančoviček, kapary, vinného octa červeného, pepře a olivového oleje / případně česneku /.
Na 2 porce potřebujeme:
200 g zelených fazolek zmražených
100 g mozzarelly
100 g malých rajčátek
1 ks červené cibule
hrst bazalkových lístků
capary, ančovičky, pepř, vinný ocet červený, olivový olej, sůl
Rukolový salát
Tento salátek připravíme krátce před podáváním a to smícháním následujících surovin.
Na 2 porce potřebujeme:
2 velké hrsti rukolových lístků
2 velké mrkve nastrouhané nahrubo
2 LŽ rozinek sultánek /omyté, namočené, scezené
1 LŽ plátů mandlí
2 ks jablka nastrouhaných n hrubo
2 LŽ olivového oleje, 2 LŽ tmavé balsamico, 1 LŽ sojové omáčky, pepř, sůl
Čokoládové sušenky z fazolí
Červené fazole namočíme přes noc, uvaříme a rozmixujeme. Do této fazolové hmoty postupně přimícháme sezamovou pastu thini, olivový olej, třtinový cukr, skořici, sušený pohankový nápoj, chia semínka, přírodní kypřidlo /nebo prášek do pečiva/, kakao, čokoláda na vaření, mouka.
Na menší množství sušenek potřebujeme:
1 hrníček červených fazolí
1 LŽ sezamové pasty
2 LŽ oleje
2 LŽ cukru
2 LŽ sušeného pohankového nápoje
1 LŽ chia semínek
1 lž prášku do pečiva
2 LŽ kakaa
20 g čokolády na vaření
6 LŽ mouky
Archiv vysílání 7.5. 2021 | díl desátý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! – Senior obálka
Hurá vařečka – Vaříme s Danou a Adélkou na téma indické kuchyně
Hurá, tvoříme! – Nábytek z kartonu – nejen pro kočky
Hurá, besedy – Nepál – exklusivně z Přednáškomatu
Hurá za kulturou! – 5. album Supraphonu
Co si připravit na tento díl
- 2 krabice
- řezák na papír
- barvu (vodou ředitelnou)
- větší kus látky
- starý svetr
- molitan či materiál na výplň
- fixy, tužku
- pravítko
- ŠICÍ STROJ
Řecká fazolová polévka
Proprané a přes noc namočené fazole předvaříme do poloměkka. S poloviční dávkou oleje smícháme zeleninu – nesmažíme, přidáme protlak a zahřejeme. Přidáme polovinu scezených, uvařených fazolí. Zalijeme teplou vodou, pomalu vaříme see solí, pepřem a tabascem.
Polévku zahustíme zbytkem rozmixovaných fazolí. Nakonec přidáme nasekanou celerovou nať a zbytek olivového oleje.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku malých bílých fazolí
2 ks mrkve
1 střední cibule
3 stonky řapíkatého celeru
½ hrníčku rajského protlaku
Sůl, pepř, tabasco, 4 LŽ olivového oleje
Elenčiny krůtí nugetky
Kostky masa naložíme do marinády alespoň na 2 hodiny. Poté maso vyndáme a necháme okapat. Obalíme v mouce, ve vajíčku s vodou, solí a pepřem, nakonec ve strouhance s parmazánem.
Na 2 porce potřebujeme:
300 g masa /krůtí nebo kuřecí prsa/
Marináda:
1 hrníček podmáslí
citronová šťáva
sojová omáčka
mletá paprika
Na obalování:
Mouka, vejce sůl, pepř, strouhanka s parmazánem
Avokádová pomazánka s tvarohem
Smícháme zralé avokádo rozmačkané vidličkou, plnotučný tvaroh, červenou cibulku na jemno pokrájenou, prolisovaný česnek, sůl, chilli
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
4 LŽ plnotučného tvarohu
2 stroužky česneku
1 menší cibule
Sůl. Chilli
Guacamole – pomazánka z avokáda
Z avokáda použijeme máslovou dužninu, hned zakápneme citronem, rozmačkáme vidličkou jen lehce. Zralá rajčátka pokrájíme na kostičky, cibuli najemno. Dochutíme solí, citronem, červeným tabascem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
1/2 citronu
3 ks zralých rajčátek
1 menší cibule
Sůl, tabasco
Řecký venkovský bramborový salátek
Uvařené oloupané brambory rozkrájíme vidličkou /aby byly vidět rýhy/ na větší kostičky. Uvařená vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Pokrájené bílky přidáme k bramborám společně s olivami, rajčátky, a koprem. Připravíme si dresing z rozmačkaných žloutků, vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Dresing vmícháme do ještě teplého salátu.
Na 2 porce potřebujeme:
8 středních brambor
4 vejce
1 červená cibule
Dubnový speciál
Hurá za vámi!, 2.4. 2021 | komponovaný magazín Míry Novotného
Hurá TV je nekomerční internetová televize pro seniory, kteří se v těchto časech cítí osamělí nebo znudění.
Když nemůžou za námi do klubovny, vyrazíme my s klubovnou za nimi domů. Budeme společně cvičit, vařit, poznávat zajímavá místa, lidi, učit se, vzdělávat, vyrábět a bavit se při muzice.
Archiv vysílání 30. 4. 2021 | díl devátý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! – Fakturace u mobilních operátorů s Lenkou K.
Hurá vařečka – Vaříme s Danou Šťastnou na téma řecké kuchyně
Hurá, tvoříme! – Hmyzí dekorace s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – Geopark Železné hory
Hurá za kulturou! – soubor písní kapely Dolanka
Hmyzí dekorace
- kamínky různých velikostí
- kulatou šňůrku
- kousek drátku (á30 cm 4 ks)
- štípačky na pletivo
- tavnou pistoli
- fixy, lak na nehty
- korálky, patenty
- kousek plastu (z lahve např.)
- zapalovač / svíčku / sirky
Řecká fazolová polévka
Proprané a přes noc namočené fazole předvaříme do poloměkka. S poloviční dávkou oleje smícháme zeleninu – nesmažíme, přidáme protlak a zahřejeme. Přidáme polovinu scezených, uvařených fazolí. Zalijeme teplou vodou, pomalu vaříme see solí, pepřem a tabascem.
Polévku zahustíme zbytkem rozmixovaných fazolí. Nakonec přidáme nasekanou celerovou nať a zbytek olivového oleje.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku malých bílých fazolí
2 ks mrkve
1 střední cibule
3 stonky řapíkatého celeru
½ hrníčku rajského protlaku
Sůl, pepř, tabasco, 4 LŽ olivového oleje
Elenčiny krůtí nugetky
Kostky masa naložíme do marinády alespoň na 2 hodiny. Poté maso vyndáme a necháme okapat. Obalíme v mouce, ve vajíčku s vodou, solí a pepřem, nakonec ve strouhance s parmazánem.
Na 2 porce potřebujeme:
300 g masa /krůtí nebo kuřecí prsa/
Marináda:
1 hrníček podmáslí
citronová šťáva
sojová omáčka
mletá paprika
Na obalování:
Mouka, vejce sůl, pepř, strouhanka s parmazánem
Avokádová pomazánka s tvarohem
Smícháme zralé avokádo rozmačkané vidličkou, plnotučný tvaroh, červenou cibulku na jemno pokrájenou, prolisovaný česnek, sůl, chilli
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
4 LŽ plnotučného tvarohu
2 stroužky česneku
1 menší cibule
Sůl. Chilli
Guacamole – pomazánka z avokáda
Z avokáda použijeme máslovou dužninu, hned zakápneme citronem, rozmačkáme vidličkou jen lehce. Zralá rajčátka pokrájíme na kostičky, cibuli najemno. Dochutíme solí, citronem, červeným tabascem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ většího avokáda – dužninu
1/2 citronu
3 ks zralých rajčátek
1 menší cibule
Sůl, tabasco
Řecký venkovský bramborový salátek
Uvařené oloupané brambory rozkrájíme vidličkou /aby byly vidět rýhy/ na větší kostičky. Uvařená vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Pokrájené bílky přidáme k bramborám společně s olivami, rajčátky, a koprem. Připravíme si dresing z rozmačkaných žloutků, vinného octa, olivového oleje, soli a pepře. Dresing vmícháme do ještě teplého salátu.
Na 2 porce potřebujeme:
8 středních brambor
4 vejce
1 červená cibule
Archiv vysílání 23. 4. 2021 | díl osmý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! – 10 zásad zdravého stravování
Hurá vařečka – Vaříme s Danou Šťastnou na téma kvásek
Hurá, tvoříme! – Hmyzí hotely s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – Kyrgyzstán a Tádžikistán
Hurá za kulturou! – Moravanka
Hmyzí domky
- krabici z kartonu 2 ks stejných rozměrů
- řezák na papír
- kus pletiva v rozměrech jedné z krabic
- štípačky na pletivo
- tavnou pistoli
- fixy
výplň do domku
- šišky
- oříšky /skořápky
- sláma/seno
- bambus
- větve
- Krkonošské kyselo
Přes noc si rozpustíme žitný kvásek do vody. Sušené houby si také namočíme do vody. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostky. Kvásek s vodou dáme vařit s přidáním soli, kmínu a hub. Povaříme až kvásek zhoustne a zesklovatí, občas mícháme.
Vedle si osmahneme na másle pokrájenou cibulku do zlatova a přimícháme syrová vajíčka, která nesmažíme, vše vložíme do kysela a krátce povaříme. Vložíme brambory.
Na 2 porce potřebujeme:
- 1 cibuli
- 4 brambory
- 2 vajíčka
- 100 g másla
- 100 g sušených hub
- 4 LŽ kvásku
- 2 l vody
- Kmín, sůl
Kvásková bábovka
Den předem si připravíme špaldový kvásek / 1 LŽ žitného kvásku + 10 LŽ špaldové mouky + 10 LŽ vody / necháme vykynout-případně zpomalíme v lednici. Ke špaldovému kvásku přidáme 60 g oleje, 100 g cukru, 1 lž kakaa, 1 špetka soli, 1 hrst slunečnicových semínek, 1 hrst sušených švestek, 300 g špaldové mouky, vodu dle potřeby / asi 0,5 l/ tak, aby bylo těsto vláčné a dobře se nám dávalo do formy. Připravíme si domácí formu, vymažeme ji máslem nebo sádlem a vysypeme polohrubou moukou nebo kokosem. Vlijeme těsto a necháme kynout 1 – 2 hodiny dle okolní teploty. Pečeme při 180 stupních c 30 – 40 minut.
Kváskové dalamánky
Den předem si připravíme špaldový kvásek / 1 LŽ žitného kvásku + 10 LŽ špaldové mouky + 10 LŽ vody / necháme vykynout-případně zpomalíme v lednici. Ke špaldovému kvásku přidáme žitnou moku, pšeničnou mouku a špaldovou mouku, osolíme, okmínujeme a přidáme vodu. Vypracujeme vláčné těsto, z kterého vytvoříme dalamánky, necháme vykynout asi půl hodiny a pečeme v troubě asi 30 minut na 180 stupňů C. Před vložením do trouby potřeme nebo postříkáme vodou.
Na 8 ks dalamánků potřebujeme:
- kvásek špaldový
- 100 g žitné mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g špaldové mouky
- Voda dle potřeby / asi 3 dcl/
- Sůl, kmín
RAW salátek
Pokrájíme na růžičky brokolici /košťály necháme na vývar do polévky/a květák, na jemná půlkolečka mrkev, na jemná půlkolečka červenou cibuli, na kolečka ředkvičky. Vše promícháme a zalijeme připravenou zálivkou z medu, dijonské hořčice, olivového oleje, jablečného octu, umeoctu. Necháme alespoň 6 hodin marinovat. Vydrží nám v lednici několik dní velmi chutný.
Na 2 porce potřebujeme:
- 1 brokolice
- ½ květáku
- 2 mrkve
- 1 červená cibule
- 1 svazek ředkviček
- 1 LŽ medu
- 1 LŽ olivového oleje
- 1 lž dijonské hořčice
- 1 lž jablečného octa
- 1 lž umeocta
Archiv vysílání 16. 4. 2021 | díl sedmý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Mirkou Kopovou
Hurá, my víme! – Vysvětlení fakturace u mobilních operátorů s Lenkou
Hurá vařečka – Vaříme s Danou Šťastnou na téma brambory
Hurá, tvoříme! – Ozdobné závěsy na květináče S Kubou
Hurá, besedy – Aljaška
Hurá za kulturou! – SOČR | L. Janáček – Taras Bulba
- Staré triko
- Prádelní šnůru / provaz/provázek např. ze lnu
- Sklenici, plastový kelímek o objemu 0,5 litru
- Květináč
- Nůžky
Zapečené velké bílé fazole s bramborami a zelnými listy
Přes noc namočení bílé fazole uvaříme v lehce osolené vodě s tymiánem. Okrájené brambory pokrájené na kostky uvaříme s kmínem a solí. Hlávku zelí rozkrojíme na čtvrtiny, vykrojíme košťál a povaříme ve slané vodě do polo měkka. Připravíme si bešamel z másla a mouky, zjemníme žloutky. Na vymazanou zapékací misku rozložíme zelné listy, navrstvíme fazole a brambory, okořeníme, dáme ještě zelné listy a zalijeme bešamelem. Zapečeme na 180 st C asi 40 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrnek velkých bílých fazolí
½ hlávky bílého zelí
4 – 5 větších brambor
100 g másla
100 g mouky hladké
2 žloutky
Sůl, pepř
Bramborové placky – lokše
Ve slupce uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Osolíme a přidáme hladkou mouku. Vypracujeme těsto, z kterého tvoříme větší či menší placky a pečeme na plotně či palačinkovaci.
Na 2 porce potřebujeme:
500 g brambor
150 g hladké mouky
Sůl
Bramborová pomazánka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme, přidáme syrový nebo uvřený na jemno nastrouhaný celer, nastrouhanou sterilovanou okurku, sojanézu /nebo majonézu/,
Dijonskou hořčici, sůl, pepř, naťovou nebo červenou cibulku.
Na 2 porce potřebujeme:
4 brambory
¼ celeru
2 sterilované okurky
2 LŽ sojanézy nebo majonézy
1 lž dijonské hořčice
Sůl. Pepř, cibulka
Bramborový salát s rukolou a jablky
Oloupané a na kostičky pokrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem do poloměkka, necháme je okapat a vychladnout. Jablka pokrájíme na kostky a smícháme s bramborami, ořechy a na kostičky pokrájeným sýrem balkánského typu lehce osolíme a olpepříme. Zalijeme připravenou zálivkou z medu, olivového oleje, jablečného octu nebo citronu. Na hotový salát dáme lístky rukoly.
Na 2 porce potřebujeme:
4 brambory
2 jablka
100 g vlašských ořechů
100 g sýru
2 hrsti rukoly
1 LŽ olivového oleje
1 LŽ medu
1 lž jablečného octu nebo citronové šťávy
Sůl, pepř
Vyplíšťák ze syrových brambor
Syrové nastrouhané brambory přelijeme horkým mlékem, hned zcedíme a vymačkáme rukou. Přidáme mouku, sůl, vajíčko a část cukru a promícháme. Do zapékací misky dáme olej a necháme rozpálit, rozprostřeme těsto, poklademe švestkami nebo jablky se skořicí, pocukrujeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů C 15 – 20 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
4 brambory
1 hrnek horkého mléka
4 LŽ hladké mouky
2 LŹ cukru
2 vajíčka
1 hrnek kompotovaných nebo čerstvých švestek nebo nastrouhaných jablek
Olej, sůl, skořice
Archiv vysílání 9. 4. 2021 | díl šestý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – Zdravý životní styl s Mirkou – Jarní stravování
Hurá vařečka – Vaříme s Danou Šťastnou na téma ovesné vločky
Hurá, tvoříme! – Pletení z papíru s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – předseda spolku s průvodkyní Lucií o našich výletech
Hurá za kulturou! – SOČR | L. Janáček – Jenůfa
- Vyfouknutá vajíčka
- Hlavičku česneku
- Stužku
- Rostlinku k zasazení do hlíny (cibulovinu, petrklíč)
- Zeminu
- Květináč
- Proutky z vrby
- Drátek
- Štípací kleštičky
- Nůžky
Zeleninová sekaná s ovesnými vločkami
Použijeme sezónní zeleninu, například kapustu, kořenovou zeleninu. V hrnci osmažíme na oleji cibulku do zlatova, dochutíme česnekem a kořením. Přidáme ostatní pokrájenou a postrouhanou zeleninu a necháme podusit do změknutí. K zeleninovému základu přidáme vajíčko a ovesné vločky a ještě řádně dochutíme solí a kořením. Vzniklou směs rozvrstvíme do zapékací formy nebo plechu a pečeme v troubě na 190 stupňů C asi 35 minut /záleží jak máme sekanou vysokou/.
Na 2 porce potřebujeme:
1 větší cibuli
1 menší kapustu
2 ks mrkve, 2 ks petržele
1 ks papriky kapie
2 – 3 vajíčka
1 hrnek ovesných vloček jemných
česnek, pepř, majoránka, sůl , olej
Vafle z ovesných vloček a vajíčka
Připravíme si těsto na vafle. Namočíme si jemné ovesné vločky do vody v poměru 1 díl vloček a 1 díl vody alespoň na 20 minut, osolíme a přidáme celé vajíčko. Řádně rozmícháme a lžící dáváme do olejem pomazaného a rozpáleného vaflovače. Trochu ztlumíme sílu tepla – necháme asi 10 minut.
Vafle můžeme dohotovit buď na sladko – například s tvarohem a medem. Nebo naslano se sýrem a zeleninou.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrnku jemných ovesných vloček
½ hrnku vody
1 – 2 vajíčka, sůl, olej
Jablečný vločkovec s kokosem
Základem těsta jsou nastrouhaná jablka / mohou být i se slupkou /, ke kterým přidáme ovesné vločky, kokos, ovocnou šťávu, cukr nebo med, sušené ovoce. Z těchto surovin připravíme těsto – řádně propracujeme, aby vločky pojaly šťávu a těsto bylo celistvé. Hotové těsto rozvrstvíme do vymazané a vysypané formy. Navrch natřeme krém z tvarohu a cukru.
Na dortovou formu potřebujeme:
5 ks větších jablek
1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
½ hrnku hrnku strouhaného kokosu
2 LŽ cukru nebo medu
1 hrnek ovocné šťávy nebo džusu
1 hrst rozinek
2 – 4 LŽ tvarohu či zakysané smetany s cukrem
Ovesné mléko
Je to mléko bez laktózy. Připravíme jej tak, že si namočíme ovesné vločky do vody.
Asi po 30 minutách vodu z vloček slijeme a nalijeme vodu čistou. Vše rozmixujeme a necháme přes plátýnko překapat. Zbylou hmotu příliš nevymačkáváme – můžeme použít do vločkovce.
Na 1 hrníček ovesného mléka potřebujeme:
1 hrnek ovesných vloček
1 litr vody
Archiv vysílání 2. 4. 2021 | díl pátý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – Velikonoce, povídání nejen o tradicích s Lídou Valáškovou
Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou velikonoční menu
Hurá, tvoříme! – klícku pro hrdličku s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – Vesmír pohledem 21.století.
Hurá za kulturou! – SOČR | Janáček – Glagolská Mše
- Vyfouknutá vajíčka
- Hlavičku česneku
- Stužku
- Rostlinku k zasazení do hlíny (cibulovinu, petrklíč)
- Zeminu
- Květináč
- Proutky z vrby
- Drátek
- Štípací kleštičky
- Nůžky
Velikonoční menu
Jarní zeleninová polévka se špenátem, kopřivami a hráškem
Orestujeme pokrájenou cibulku, česnek a pórek. Osolíme a opepříme. Přidáme zmražený špenát / případně spařené kopřivy /a zalijeme vodou, přivedeme k varu a krátce povaříme. Nakonec přidáme zelený hrášek.
Na 2 porce potřebujeme:
2 cibule
5 stroužků česneku
1 pórek
200 g zmraženého špenátu / nebo čerstvé kopřivy/
100 g zmraženého hrášku
Sůl, pepř
Velikonoční hlavička
Orestujeme pokrájenou cibulku, pórek, červenou papriku a kostičky uzeného tofu / případně jiného masa/. Poté přidáme špenát a dochutíme kořením a sojovou omáčkou. Připravenou směs smícháme s uvařenými jáhly a rozvrstvíme na vymazaný plech. Pečeme v troubě asi 30 minut na 200 st. C
Na 2 porce potřebujeme:
1 větší hrnek jahel propláchneme, spaříme a uvaříme v osolené vodě /1 díl jahel, 2,5 dílů vody/
2 větší cibule
2 červené papriky
1 pórek
200 – 300 g zmraženého špenátu
200 – 300 g uzeného tofu nebo masa
Sůl, sojová omáčka, muškátový květ
Rychle kvašená zelenina –pickles
Nastrouháme nebo pokrájíme bílé zelí, přidáme na slabší kolečka pokrájenou mrkev, můžeme přidat i jinou sezónní zeleninu / např. květák, papriku /. Zeleninu v míse prosolíme, necháme odležet – zelenina pustí šťávu. Poté napěchujeme do sklenice, zatížíme. Všechna zelenina musí být ponořená ve šťávě. Jestliže není tekutiny dostatek, zalijeme převařenou, osolenou a vychladlou vodou. Sklenici necháme 2 – 3 dne v teple, když proběhne kvašení uložíme do lednice a konzumujeme každý den pro zdraví.
Na 2 porce potřebujeme:
1 menší hlávku bílého zelí
5 ks mrkve
Sůl / na 1 kg zeleniny dáme 15 – 20 g soli
Vajíčkové utopence
Uvaříme 3 až 5 vajíček natvrdo, zchladíme a oloupeme. Připravíme si nálev a necháme vychladnout. Do skleničky vložíme vajíčka, zeleninu a zlijeme nálevem. Necháme v lednici pár dní proležet.
Na 2 porce potřebujeme
5 ks vajíček, zelenina na dozdobení a ochucení /cibule, mrkev, paprika, česnek/
Na nálev ½ l vody, ¼ l jablečného octa, 30 kuliček pepře, 20 kuliček jalovce, 10 kuliček nového koření, 2 lž soli, 2 LŽ cukru – vše převaříme a necháme zchladnout.
Pučálka
Necháme si vyklíčit hrách. Třetí den jsou již na hrášku viditelné klíčky. V pánvi rozehřejeme máslo. Jakmile zpění, vsypeme naklíčený hrách, osolíme špetkou soli, opepříme čerstvě mletým pepřem a opékáme na silném plameni tři až pět minut. Hrášek opékáním postupně změkne a jakoby zesládne. Hotový hrášek je lehce křupavý. Před podáváním ochutíme solí nebo cukrem, obojí je dobré.
Na 2 porce potřebujeme
1 hrníček zeleného hrachu
50 g másla, sůl, pepř, cukr
RAW zajíček a vajíčka
Připravíme si těsto ze sušených meruňek, datlí , kokosového oleje a strouhaného kokosu. Nejsnadněji umeleme mlýnkem na maso. Z vyváleného těsta vykrajujeme velikonoční tvary, nebo tvoříme malá vajíčka.
Potřebujeme:
100 g sušených meruňek
100 g sušených datlí
50 g strouhaného kokosu
50 g kokosového oleje
Kopřivový čaj
Čerstvé kopřivy opláchneme a přivedeme k varu, hned stáhneme z ohně a necháme asi 5 minut stát, poté scedíme a můžeme dosladit medem.
Potřebujeme 1 díl kopřiv a 2 díly vody.
Březnový speciál
Hurá za vámi!, 5. 3. 2021 | komponovaný magazín Míry Novotného
Archiv vysílání 26. 3. 2021 | díl čtvrtý
Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – Mediální vzdělávání II. (Jaroslav Valuch – Transitions org.)
Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z jáhel
Hurá, besedy – Nový Zéland – zelená oáza v Tichém oceánu
Hurá za kulturou! – SOČR | Antonín Dvořák, Polednice
Jarní věnce
• Proutky z vrby, modřínu
• Buxus, jmelí, kočičky, svída krvavá apod.
• Plamének plotní nebo jiné křehčí větvičky
• Drátek
• Štípací kleštičky
• Nůžky
• Vyfouknutá křepelčí vajíčka či jiná dekorace
• Peříčka
Zapečené jáhly s kysaným zelím, batáty a balkánským sýrem
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. V hrnci si orestujeme na oleji červenou cibuli pokrájenou na půlměsíčky a pokrájené batáty, lehce zasolíme, přikryjeme pokličkou, necháme dojít do změknutí. Do směsi, kterou budeme zapékat si ještě pokrájíme kysané zelí a na kostičky sýr balkánského typu. Uvařené jáhly smícháme s ostatními ingrediencemi, přidáme nahrubo nasekané mandle. Rozvrstvíme na vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů C asi 30 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2, 5 hrníčku vody
1 větší červenou cibuli
1 větší batát
2 hrníčky kasaného zelí
plátek balkánského sýru, hrst mandlí
olej, sůl
Zeleninová polévka s brokolicí a zavářkou z jahel
Připravíme si zeleninový vývar /košťály z brokolice/, poté přidáme ostatní zeleninu a brambory, dochutíme kořením, necháme uvařit do poloměkka, zavaříme řádně propláchnuté a spařené jáhly asi 15 minut, nakonec přidáme růžičky brokolice a krátce povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
½ l vody
1 ks brokolice
2 ks větší brambory
1 ks mrkve
2 LŽ jahel
Sůl, pepř, kmín
Jáhlový nákyp se švestkami
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody nebo mléka. Uvařené a vychladlé jáhly smícháme s ovocem, přidáme cukr, žloutky a vyšlehaný sníh. Zapečeme v menší vymazané a vysypané zapékací nádobě v rozehřáté troubě na 180 stupňů C asi 25 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček jahel
2,5 hrníčku vody nebo mléka
2 hrníčky kompotovaného ovoce
2 vejce
Cukr, máslo a mouka na vymazání plechu
Jáhlové kuličky jako dezert
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě v poměru 1 hrnek jahel a 2,5 hrnku vody. Na tyto kuličky můžeme přidat k vaření i ovocnou šťávu nebo džus – jáhly budou mít lepší chuť. Z uvařených a zchladlých jahel si vytvoříme těsto na kuličky.
Kakaové kuličky – do jahel přidáme cukr nebo med, kakao, strouhaný kokos, umleté ořechy nebo mandle, hotové kuličky ještě obalíme v ořeších nebo kokosu aby byly hezké.
Světlé kuličky – nedáme kakao, můžeme přidat na kousky pokrájené sušené ovoce, kdyby bylo těsto příliš sypké, můžeme posypat pohankovým nápojem. Obalíme v kokosu.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /voda + šťáva nebo džus/
Sůl, cukr. Kakao, kokos, mandle, ořechy, sušené ovoce, pohankový nápoj
Jáhlová kaše
Jáhly řádně propláchneme a 3 x spaříme. Uvaříme v lehce osolené vodě nebo mléku v poměru 1 hrnek jahel a 3 hrnky tekutiny / můžeme přidat ovocnou šťávu pro lepší chuť /. Kaši podáváme například s zakysanou smetanou a ovocem. Můžeme dozdobit čokoládou nebo medem.
Na 2 porce potřebujeme:
½ hrníčku jahel
1 a ½ hrníčku tekutiny /mléko nebo voda + šťáva nebo džus/
Archiv vysílání 19. 3. 2021 | díl třetí
Hurá Jóga – jemné cvičení s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – Mediální vzdělávání (Jaroslav Valuch – Transitions org.)
Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z luštěnin
Hurá, tvoříme! – jarní dekorace z mechu s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – předseda spolku s průvodkyní Lucií o našich Hurá výletech
14:00 Hurá za kulturou! – SOČR | Antonín Dvořák, Vodník
Decoupage – dekorace ubrouskovou metodou
- ubrousky, noviny, výstřižky z časopisů
- lepidlo Herkules nebo přímo na decoupage
- květináč, vázu, dózu na ozdobení
- nůžky i malé na nehty
- fixy – ideálně lihové
- barvy ideálně akrylové
Kofty z čočky a zeleniny s oříšky a jogurtovou zálivkou
V hrnci rozehřejeme olej, osmahneme do zlatova cibulku. Přidáme na větší kolečka pokrájenou zeleninu / mrkev, kořenovou petržel / prolisovaný česnek a chilli. Přidáme předem namočenou a zcezenou čočku a za stálého míchání povaříme. Přidáme rajčatový protlak a přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou asi 30 minut, až čočka změkne a veškerá tekutina se vstřebá.
Dáme lehce vychladnout, poté přidáme ořechy, sůl a pepř.
Řádně promícháme a tvarujeme kofty – nemusí být úplně hladké – trochu načechrané – lze tvořit i lžící 😊
Klademe na vymazaný plech. Pečeme na 200 stupňu C asi 15 -20 minut.
Na 2 porce potřebujeme:
2 hrníčky hnědé čočky
2 střední cibule
5 LŽ oleje
3 mrkve
2 kořenové petržele
3 stroužky česneku
2 hrníčky rajčatové šťávy /protlaku
1 hrst vlašských ořechů
chilli, sůl a pepř
Indická polévka z červené čočky
Cibuli necháme na oleji zesklovatět, přidáme prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a koření a krátce orestujeme. Přidáme rajčatové pyré, zalijeme vodou a osolíme. Vložíme mrkev, řapíkatý celer, brambory a vaříme do změknutí. Nakonec vsypeme červenou čočku a povaříme.
Na 2 porce potřebujeme:
1 větší cibuli
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
2 mrkve
2 brambory
2 stonky řapíkatého celeru
2 hrníčky rajčatového pyré / protlaku
4 LŽ oleje
Kari, sůl, chilli
1 hrníček červené čočky
Cizrnová pomazánka s tvarohem
Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním olivového oleje, přidáme prolisovaný česnek, sůl a tvaroh.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček cizrny v suchém stavu
2 LŽ olivového oleje
2 stroužky česneku
3 LŽ tvarohu
sůl
Cizrnová pomazánka – humus
Propláchnutou a přes noc namočenou cizrnu uvaříme doměkka s majoránkou nebo tymiánem. Zchladlou cizrnu rozmixujeme s přidáním sezamové pasty TAHINI, osolíme.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček cizrny v suchém stavu
3 LŽ sezamové pasty TAHINI
sůl
Pomazánka z červené čočky
Uvaříme červenou čočku v troše osolené vody až vznikne hustá kaše. Přidáme tvaroh a koření.
Na 2 porce potřebujeme:
1 hrníček červené čočky, 3 LŽ tvarohu, sůl, pepř, případně česnek
Archiv vysílání 12. 3. 2021 | díl druhý
Hurá Jóga – cvičení pro seniory s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – daňové přiznání s Hanou Novotnou
Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z červené řepy
Hurá, tvoříme! – dekorace ubrouskovou metodou s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – toulky norskou přírodou i městy
14:00 Hurá za kulturou! – SOČR | Antonín Dvořák, Zlatý kolovrat
Decoupage – dekorace ubrouskovou metodou
- ubrousky, noviny, výstřižky z časopisů
- lepidlo Herkules nebo přímo na decoupage
- květináč, vázu, dózu na ozdobení
- nůžky i malé na nehty
- fixy – ideálně lihové
- barvy ideálně akrylové
Karbanátky z červené řepy
Na 2 porce potřebujeme:
- 1 hrnek cizrny v suchém stavu /namočíme přes noc/
- 1 ks větší červené řepy
- ½ hrnku jemných ovesných vloček
- 1 LŽ lněného semínka
- 1 LŽ slunečnicového semínka
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibule
- 3 LŽ olivového oleje
- sůl, pepř
- DIP
- Jogurt, hořčice, umeocet
Základem směsi na karbanátky je přes noc namočená cizrna, kterou umixujeme, přidáme syrovou nastrouhanou červenou řepu, najemno pokrájenou cibulku, slunečnicové a lněné semínko, rozmačkaný česnek, jemné ovesné vločky a olivový olej. Tuto směs dochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a necháme odležet v chladu alespoň 1 hodinu. Poté vytvarujeme placky, které pečeme na vymazaném či papírem vyloženém plechu asi 20 minut při 180 stupňů C.
Řezy z červené řepy
Na 1 menší plech potřebujeme:
- 2 ks středně velké červené řepy
- 2 hrnky hladké pšeničné mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek cukru
- 5 LŽ kakaa
- 100 g nasekané čokolády
Omyjeme červenou řepu a dáme vařit do vody /asi 1 hodinu/. Uvařenou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno a smícháme s ostatními surovinami, těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme na 180 stupňu C asi 25 minut.
Pomazánka ze syrové červené řepy
Nastrouháme menší červenou řepu, přidáme stroužek utřeného česneku, 2 – 3 LŽ tvarohu, 1 LŽ olivového oleje, sůl
Vynikající salátek z vařené červené řepy
Uvařenou řepu oloupeme a pokrájíme na tenčí plátky. Přidáme spařené vlašské ořechy, sušené švestky, med, jablečný ocet, olivový olej, nakrájený balkánský sýr.
Salátek ze syrové červené řepy s mrkví a křenem
Jemně nastrouháme červenou řepu, mrkev a křen. Dochutíme cukrem, jablečným octem, olivovým olejem, solí.
Salátek ze syrové řepy, křenu a jogurtu
Jemně nastrouháme červenou řepu a křen. Přidáme jogurt, olivový olej, sůl.
Archiv vysílání 5. 3. 2021 | díl první
Hurá Jóga – cvičení pro seniory s Markétou Mrkvičkovou
Hurá, my víme! – úvod do pořadu & plán výletů 2021
Hurá vařečka – vaříme s Danou Šťastnou z pohanky
Hurá, tvoříme! – urychlovač cibulovin s Kubou Skřepským
Hurá, besedy – Markéta Havlová – bílé pláže a pohoří
14:00 Hurá za kulturou! – SOČR | Hector Berlioz, Fantastická symfonie
- cibule 8 ks
- staré noviny
- sklenici vody
- krabici z kartonu
- tavnou pistoli / lepidlo
- nůžky / řezák
- fixy ideálně lihové
Pohankové rizoto
na 2 porce potřebujeme
- 1 hrníček pohankových krup
- 2 větší červené řepy
- 2 větší cibule
- sůl, pepř
- tvaroh nebo sýr na posypání
- petrželku
Babiččin pohankový perník
- 2 celá vejce
- 1/2 kostky tuku na pečení
- 1/2 hrnku cukru
- 2 lžíce tvarohu
- 2 velké lžíce kakaa
- lžičku skořice
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- ½ hrnku pšeničné mouky hladké
- ½ hrníčku propláchnuté a namočené pohankové lámanky bez vody
- 1 kypřící prášek do perníku
- špetka soli
- ořechy, sušené nebo kompotované ovoce
Drožďová pomazánka s pohankou
- ½ hrníčku pohanky lámanky
- 1 větší cibuli
- 1 kostičku droždí
- 1 vajíčko
- sůl, pepř, majoránka
Pohanková kaše s ovocem
- ½ hrníčku pohanky lámanky
- ovoce dle chuti
- mléko nebo voda
Pořady
Hurá za kulturou!
Vydejte se s námi do světa kultury. Se spolkem Hurá na Výlet, SOČR i českými filharmoniky.
Hurá my víme
Pomůžeme, když si nevíte rady. Odpovíme na otázky spotřebitelského práva, zdraví nebo bezpečí.
Hurá za vámi!
Každý první pátek v měsíci vyrazíme s kamerami na výlet podle vašeho přání.
Hurá jóga
Jóga a cvičení v nenáročné verzi a tempu pro každého.
Hurá vařečka
Vaříme zdravě, úsporně, s chutí a zábavou.
Hurá tvoříme
Krášlíme si společně domácnost i zahradu, ukážeme triky, vytvoříme zázraky.
Hurá Besedy
Cestovatelské a poznávací besedy se zajímavými hosty, často z řad našich seniorů.
O televizi
Hurá TV je nekomerční internetová televize pro seniory, kteří se v těchto časech cítí osamělí nebo znudění.
Když nemůžou za námi do klubovny, vyrazíme my s klubovnou za nimi domů. Budeme společně cvičit, vařit, poznávat zajímavá místa, lidi, učit se, vzdělávat, vyrábět a bavit se při muzice.
To vše díky podpoře neziskových organizací, mediálních domů, veřejných institucí, dobročinných spolků, nadací i malých dárců. A také našich kolegů ze spolku Hurá na Výlet!
Nejsme profesionální kameramani ani moderátoři. Nemáme v mediální oblasti žádné kurzy, praxi ani vystudované školy. Máme „jen“ nadšení a touhu naplnit a zpříjemnit osamělým seniorům tyto šedivé dny.
Partneři
Pište předsedovi
Nechte nám vzkaz a my se na něj pokusíme odpovědět během dalšího pořadu Hurá za Vámi!